Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Oroszország katonai behatolása az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetre más térségbeli országokban is megismétlődhet - jelentette ki Iurie Leanca a Románia és Ukrajna közé ékelődött Moldova miniszterelnöke a Bloombergnek nyilatkozva. Ez igen veszélyes fejlemény, nagyon erősen benne van a lehetőség, hogy fertőzésszerűen tovaterjed a régióban - tette hozzá a politikus.

A moldovai gazdaság a legkisebb Kelet-Közép-Európában a koszovói után. Az 3,6 millió lakosú ország, amelynek területe Magyarországénak nagyjából harmada, Oroszországtól vásárolja a földgázt. Leanca, aki 2013 áprilisa óta vezeti az országot, arra kérte Barack Obama amerikai elnököt személyes találkozójukon, hogy az USA - az EU-val együtt - lépjen fel határozottan a régió konfliktusainak kezelésében.

Ezen belül azt várják a Nyugattól hogy vegyenek részt a "szakadár földsáv", az úgynevezett Dnyeszter Menti Köztársaság (Transznisztria) és a központi moldovai hatalom vitájának rendezésében, mert Moldova saját erejéből nem tudja megoldani ezt a problémát. A leválásra törekvő területen orosz csapatok tartózkodnak. Nehéz úgy küzdeni a közös értékekért Washingtonnal, Párizzsal, Berlinnel és más európai kormányokkal, ha nem kapnak választ a segítségkérésére. Moldova és Ukrajna európai uniós integrációjának késlekedése kiszolgáltatottá teszi ezeket az államokat Oroszországnak - fejtegette Leanca.

A Nyugattól függ

John Kerry amerikai külügyminiszter a héten azt mondta, hogy az USA az eddigi támogatáson túl újabb 2,8 millió dollárral akarja segíteni a moldovai gazdaság versenyképességének javítását. Leanca ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Obama elnök és Joe Biden alelnök pozitívan ítéli meg a két ország együttműködésének lehetőségeit.

A Fehér Házból kiszivárogtatott hírek szerint Obama óvatosan akarja kezelni a nagy orosz kisebbséggel rendelkező volt szovjet tagköztársaságok ügyét. Leanca szerint az ukrán helyzet rendezése 99 százalékban a nyugati hatalmak magatartásától függ. Az USA és az EU eddigi lépéseit biztatónak tartja.

Az igencsak szegény Moldova GDP-je 7,25 milliárd dollár (a magyar GDP a forint/dollár árfolyamtól függüen 130 milliárd dollár körül alakul - a szerk.). A gazdaság 2013-ban nyolc százalékkal bővült 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest - derül ki a helyi statisztikai adatokból. Egy amerikai kongresszusi jelentés szerint export felét a gyümölcsök, a bor és a dohány kivitele adja, és az ezek megtermelésével foglalkozó ágazatban dolgozik a munkaerő közel harmada.