Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kétségessé teszik a japán miniszterelnök, Abe Shinzo neve után Abenomicsnak nevezett gazdaságpolitika jövőjét a kormány háza táján kirobbant botrányok - írja a CNBC. A kereskedelmi és ipari, valamint az igazságügyi miniszter elmondása súlyosan rombolhatja Abe támogatottságát, így kérdésessé válhat ambíciós terveinek jövője. Az Abenomics célja az, hogy erőteljes gazdaságösztönzéssel kirántsa a japán gazdaságot két évtizedes stagnálásából.

Obuchi Juko, egy korábbi kormányfő lánya, akire sokan úgy tekintettek, hogy Japán első nő miniszterelnöke lehet, a hét elején volt kénytelen beadni lemondását. Nem tudta ugyanis cáfolni azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint a támogatására szerveződött csoportok meg nem engedett módon használtak fel pénzügyi forrásokat.

Banánhéj

Néhány órával ezt követően Matsushima Midori igazságügyi miniszter is felállt a székéből. Ezt megelőzően a múlt héten az ellenzéki Demokrata Párt büntetőeljárást kezdeményezett ellene a választási törvény megsértése miatt. A hölgy egy igazi banánhéjon csúszott el: hívei 80 jenbe (75 dollárcent, 180 forint) kerülő papírlegyezőket osztogattak a választóknak, elfeledkezve arról, hogy Japánban szigorúan tiltott bármiféle politikai reklámajándék átadása.

A japán kabinetbe a két hónappal ezelőtti kormányátalakítás után öt nő miniszter került - közéjük tartozott Obuchi és Matsushima is. Abe a hölgyek bevonásával javítani igyekezett népszerűségét, illetve példát akart mutatni, ugyanis programjának egyik fontos eleme, hogy több nőnek kellene visszatérnie a munkába a gyermekvállalás után.

Bajok lesznek

Obuchi emblematikus, népszerű figura, a dolgozó anya megtestesítője a japán közéletben - fejtegeti Okubo Tajuji, a Macro Advisors tanácsadó cég vezető elemzője. Abe nőpolitikája (womanomics) szimbolikus figurájává akarta tenni. Őt bízta meg azzal, hogy fogadtassa el a nagyérdeművel az atomerőművek újraindítását. A fukusimai nukleáris létesítmény 2011. márciusi katasztrófája óta állnak a reaktorok Japánban, az emberek bizalma megrendült az atomenergiában. A tavasszal elindított kampány azonban halvány eredményt hozott.

Egy neve elhallgatását kérő közgazdász szerint Abe súlyos sebekkel kerülhet ki a botrányokból. Eddig szilárdan tartotta kezében a kabinetet és a kormányzó Liberális Demokratapártot, ami mostantól megváltozik. Martin Schulz, a Fujitsu Research Institute vezető elemzője egyetért azzal, hogy a miniválságnak hatása lesz az Abenomicsra. Amikor miniszerek mondanak le vagy meginog a hitelük, akkor Japánban nagyon zűrössé szokott válni a politika - érvel.

No problem!

Mások egyáltalán nem aggódnak. Nicholas Smith, a CLSA, Ázsia egyik legnagyobb brókercégének stratégája úgy látja, hogy Abe továbbra is kezében fogja tartani a gyeplőt. Népszerűségi indexe ugyan közel hét százalékponttal, 48 százalékra esett, ám még ezzel is ő a legelfogadottabb kormányfő a szigetországban a nyolcvanas évek közepe óta. Smith szerint a két lemondott miniszter helyett hozzáértőbb politikusokat találhat a kormány feje.