Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 27 uniós tagállam novemberben fog szavazással dönteni arról, hogy az Egyesült Királyságból melyik tagállamba költöztessék az Európai Bankhatóságot (EBA) és az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) - jelentette be Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtök este az uniós állam- és kormányfők tanácskozásának első napján. Mindezt Tusk szóvivője, Preben Aamann tweetje szerint 4 perc alatt zavarták le.

Az említett ügynökségekről négy lépcsőben döntenek:

  • Az EU 27 tagállamából az érdeklődőknek 2017. július 31-ig kell beadni az ajánlataikat.
  • Az Európai Bizottság 2017. szeptember 30-ig kiértékeli az ajánlatokat a korábban elfogadott kritériumok alapján. A kritériumokról hamarosan megszülethet a döntés egyes sajtóhírek szerint.
  • 2017 októberében megszületik a politikai döntés az Európai Bizottság kiértékelése alapján.
  • 2017 novemberében az Általános Ügyek Tanácsa szavaz és dönt az ügynökségek áthelyezéséről.

A szavazásnál minden tagállamnak hat szavazata lehet az első három jelöltjére: három pontot kapna a leginkább támogatott pályázó, kettőt a második és egyet a harmadik. Az első három helyezett mehet tovább a következő fordulóra, ahol már minden országnak csak egy szavazata lehet és az az ország, amelyik a legkevesebb szavazatot kapja, kiesik. Ha már az első forduló után egyértelmű a győztes, akkor nem lesz második forduló - jegyezte meg az EU-csúcson egy a témát ismerő forrás. A folyamat végén az Általános Ügyek Tanácsa szavaz majd a győztesről, amelyre az uniós állam- és kormányfők az október 19-20-i csúcson adhatják áldásukat.

Már le van zsírozva?

Az ügynökségekért kemény verseny folyik, szinte az összes tagállam ringbe száll értük, diplomaták pedig attól tartanak a Telegraph szerint, hogy emiatt veszélybe kerülhet az egység a brexit-tárgyalásokon. Bár vannak olyan pletykák, hogy Németország és Franciaország már leosztotta egymás között a két intézményt, miszerint Lille lenne a gyógyszerügynökség, Frankfurt pedig a bankfelügyelet új otthona, de ezt Angela Merkel kancellár csütörtökön az EU-csúcson újságírói kérdésre cáfolta.

A kelet-közép-európai államok - köztük Magyarország is - azt hangsúlyozzák egy 2003-as és egy 2008-as európai tanácsi döntésre hivatkozva, hogy a 2004 után csatlakozott tagállamokat előnyben kell részesíteni az uniós ügynökségek székhelyének kijelölése során.

Magyarország nem aprózza el

Magyarország azt az ambiciózus célt tűzte ki maga elé, hogy mindkettőt szeretné elhozni annak ellenére, hogy Budapest már két uniós ügynökségnek (Európai Innovációs és Technológiai Intézet, Európai Rendőrakadémia) ad otthont. A magyar kormány azzal érvel, hogy az EMA lenne az első intézmény, amely olyan jelentős hatáskörrel és személyi állománnyal rendelkezik, ami hozzájárulna az uniós ügynökségek jobb földrajzi elosztásához.

Az EBA Budapestre történő áthelyezése pedig a Miniszterelnökség szerint megerősítheti függetlenségét az euróövezeti bankfelügyelettől, valamint megfelelő egyensúlyt teremthet az euróövezeti bankszektor érdekei, illetve az euróövezeten kívüli tagállamok között.

Ezekkel az ambíciókkal azonban Magyarország nincs egyedül, miután Bulgária szintén hasonló tervekkel állt elő - utóbbit Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök említette meg az EU-csúcs előtt. Mindezt annak ellenére mondja a két tagállam, hogy az áthelyezésről szóló dokumentum szerint azt kizárták, hogy egy ország vigye el mindkét ügynökséget.

Lejt a pálya?

Egy - a Politico által látott - 2017. június 22-i dátumozású dokumentum szerint az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker és az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk módosított a döntési folyamaton, ami a jó infrastruktúrával - megfelelő épület, jól működő nemzeti gyógyszerügynökség, jó reptér - rendelkező pályázóknak nagyobb esélyt ad.

Ennek következtében az olyan tagállamok, mint Bulgária, Románia, Horvátország, Ciprus vagy Szlovákia, amelyeknél még egyetlen egy uniós ügynökség sincs, hiába érdeklődnek, hátrányba kerülnének - írja a brüsszeli lap.

Mindezek mellett a Politico által látott dokumentum végső változata viszont az is világossá teszi, hogy az EBA és az EMA brexit miatti áthelyezése egy kivételes alkalom és "nem minősül precedensteremtésnek intézmények áthelyezésére a jövőben".

Nagy fogás lenne

Nem véletlen nagy a tülekedés a két intézményért. Az évi körülbelül 300 millió eurós (92,2 milliárd forintos) költségvetésű Európai Gyógyszerügynökségnél közel 900 szakértő dolgozik, a szervezet naponta mintegy száz embert fogad külföldről. Az Európai Bankhatóság pedig 190 embert foglalkoztat és évente nagyjából 9 ezer látogatót fogad. Jóllehet, utóbbi befogadására elemzők a legnagyobb esélyesnek Frankfurtot, Brüsszelt és Bécset látják - írta korábban a Financial Times.

Borsos ár

Az EMA még azután is eurómilliókat kell, hogy fizessen az Egyesült Királyságnak, hogy megtörténik a kilépés, ugyanis az ügynökség és a Canary Wharf üzleti negyed között létrejött szerződés nem tartalmaz rendkívüli felmondási kikötést, így 2039-ig fizetnie kellene a bérleti díjat - derült ki egy európai parlamenti jelentésből. Eszerint a bérleti díj 2017-től 2039-ig 374,6 millió eurót tenne ki - írta korábban az euobserver.