A párizsi AP-HP kórházláncolat jelentést készített az ott folytatott magán praktizálásról. Az eredmények azt mutatják, hogy növekszik az erre kiadott engedélyek száma, leginkább a sebészek, fül-orr-gégészek és az urológusok választják az állami kórházakban folytatható magán gyakorlat lehetőségét, melynek révén évente átlagosan 90 ezer eurós honoráriumban részesülnek - olvasható a HealthOnline egészségügyi portálon.

Kezdetben elsősorban a magánklinikákon végeztek sebészeti beavatkozásokat, de később, az állami környezetben folytatott praktizálás szigorú szabályozása mellett, ez a kórházak általános gyakorlatává vált. Az egészségügyi törvény előírásai szerint a kórházi orvosok csak tevékenységük maximum 20 százalékában folytathatnak magán praxist, és használati díjat kell fizetniük a vizsgáló helyiség, felszerelés, asszisztencia, egyebek igénybevételéért.

A magánpraktizálás ellen szól, hogy egyrészt egyenlőtlenségre vezet a kórházi szolgáltatások elérésében, másrészt megfelelő tájékoztatás hiányában váratlan kiadásokat generál a betegek számára. Az egészségügyi törvény ugyan elrendeli az előzetesen informálást a szolgáltatásokról és a felmerülő költségekről, de a tapasztalatok szerint sokszor nincs más alternatíva a kezelések igénybevételére.