Az azeri statisztikai hivatal azt közölte, hogy az olajtermelés 9,2 százalékkal 15,93 millió tonnára, a gáztermelés pedig 5,9 százalékkal 11,71 milliárd köbméterre zsugorodott a május végével záródott öt hónapban a tavalyi azonos időszakkal összevetve - írta az MTI.

Az azeri kormány az idei évre 40 millió tonna kőolaj és 29,5 milliárd köbméter földgáz kitermelését irányozta elő. Tavaly több, 41,3 millió tonna kőolajat, és kevesebb, 29,3 milliárd köbméter földgázt bányásztak az országban.

Azerbajdzsán is csatlakozott az OPEC és a szervezeten kívüli olajexportáló országok év elejétől érvényes termeléscsökkentési megállapodásához. Azerbajdzsán azt vállalta, hogy napi 35 ezer hordóval termel kevesebb kőolajat, mint októberben.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést június végéig.

Az akkori megállapodás célja az volt, hogy a termelés visszafogásával fokozatosan leépítsék a piaci túlkínálatot és ezzel emelkedésre késztessék a kőolaj árát.

Az aláíró országok néhány hete kilenc hónappal meghosszabbították az eredetileg június végén lejáró megállapodást.