Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valósággal elárasztották a munkára jelentkezők a lengyel rendőrséget, minden szabad státusra több tucatnyian aspirálnak. A Rzeczpospolita című lap szerint ez az egyenruhások nyugdíjreformjának különös mellékhatása. Az ugyanis a tervek szerint a jövő év elejével lép hatályba, és akkortól 25 szolgálati év és 55 éves kor elérése kell majd a nyugdíjjogosultság megszerzéséhez, míg a most szolgálatban levőknek, s ezzel az idén belépőknek is még elég 15 év.

A varsói rendőr-főkapitányságon, de például Gdanskban is naponta vagy 50-en - a csúcsidőben 500-an álltak sorban - folyamodnak állásért, s többségük felső fokú végzettséggel rendelkezik. A különösen a fiatalokat, az egyetemeket, főiskolákat befejezőket sújtó munkanélküliség is fontos érv a stabilitást ígérő rendőri munka mellett. Az öreg rendőrök szerint hamar megbánják majd, ahogy megtapasztalják, mennyire nincs arányban a fizetésük a munkával.

A jelentkezési hullám dacára attól tartanak, hogy a labdarúgó Európa-bajnokságra nem lesz elegendő rendőr, a tömeges felvételi kérelmeket ugyanis a nyugdíjreformtól való félelem és a fizetésekkel való elégedetlenség miatt tavaly 6000 rendőr lépett ki a szolgálatból.

Az egyenruhások szakszervezetei azokban a városokban, ahol a mérkőzéseket fogják vívni, már tüntetéseket tartottak, fizetésemelést követelve Varsóban, Gdanskban, Wroclawban és Poznanban. Az ellen is tiltakoztak, hogy a reformtervek értelmében megszűnne az egyenruhások eddig egységes kezelése: más szabályok vonatkoznának a rendőrökre, a katonákra és a tűzoltókra.

Jacek Cichocki belügyminiszter közölte, hogy idén nincs pénz a költségvetésben a határőrök és a tűzoltók fizetésemelésére, talán jövőre lesz. A szakszervezetek azt követelik, hogy az év közepétől egységesen 300 zlotyval (több mint 20 ezer forinttal) emeljék az egyenruhások fizetését.