A Nyugat és Oroszország legújabb hidegháborúja miatt az olasz Eni energiaszolgáltató elkezdett kihátrálni a Déli Áramlat gázvezeték építéséből, ám a német résztvevők nem ilyen válogatósak. Paolo Scaroni a cég vezérigazgatója többé-kevésbé borúsnak ítélte meg a projekt jövőjét. Megjegyzése követte az USA és az EU Moszkva elleni szankcióinak bejelentését. A gázvezeték a Fekete-tenger fenekén, helyenként két kilométeres mélységben kerüli meg Ukrajnát, és érinti Magyarországot is. Ha elkészül Európa gázigényének 15 százalékát lesz képes továbbítani.

Scaroni megjegyzése talán azt jelzi, hogy Olaszország is szeparatista törekvésekkel küszködik, amelyek alá lovat adhat a Krím elcsatolása. Egy nem hivatalos online szavazáson Veneto tartomány polgárainak 89 százaléka voksolt a függetlenné válás, a néhai Velencei Köztársaság helyreállítása mellett. A szavazás után a függetlenségpárti tüntetők nagy demonstrációt rendeztek. Emellett Olaszország kevésbé kiszolgáltatott az orosz gáznak, mint a szükségletei 30 százalékát onnan importáló Németország.

Aláírták

A Siemens és a Déli Áramlat Transport konzorcium a múlt hét végén írt alá szerződést, amelynek értelmében a német nagyvállalat ellenőrzőrendszereket és távközlési berendezéseket szállít a vezeték szárazföldi szakaszaihoz - idézte a Moscow Times a Gazprom bejelentését. A Déli Áramlat Transport cég tulajdonosa az Eni mellett a francia GDF energiaszolgáltató és a német Wintershall.

Az utóbbi a múlt hónapban állapodott meg a projektcéggel a vezeték első szakaszának építéséről - ha elkészül négy párhuzamosan lefektetett csőkígyóból áll majd, az évi 15 milliárd köbméter szállítására alkalmas első csövet 2015 végén akarják átadni. A Wintershallt egyebek mellett az is érdekeltté teszi az oroszokhoz fűződő jó viszonyban, hogy részt vesz a szibériai Urengoj gázmező feltárásában. A cég négymilliárd dollárt akar költeni a következő öt évben norvég és orosz gáz- és olajbefektetéseire.

A Déli Áramlat másik nagy támogatója a német cégek mellett - az uniós szankciók ellenére - Bulgária, amely majdnem teljesen kiszolgáltatott az orosz gáznak. Kristian Vigenin bolgár külügyminiszter a múlt héten jelezte, hogy keresnek ugyan alternatív forrásokat is, de a belátható időn belül Oroszország marad az egyetlen partnerük. Ezért aztán nem állították le a Déli Áramlat vezetéképítésének előkészítését.