Több svájci bank és pénzügyi szolgáltató is pénzt ajánlott fel azon amerikai ügyfeleinek, akik eddig még nem vallották be az USA adóhatóságának (IRS), hogy svájci bankszámlával rendelkeznek, hogy pótolják e mulasztásukat - írja a Marketwatch. A fejenként néhány ezer, de legfeljebb ötezer dolláros summával a bankok azt érhetik el, hogy az amerikai adóelkerülési jogi eljárásban kisebb büntetést kapjanak.

Azok az amerikai polgárok, akik elfogadják ezt az ajánlatot, még mindig jelentős összegekkel tartozhatnak az IRS-nek, így ez a kompenzáció sem lehet elég sokmindenre, hiszen az adóamnesztia-szabályok értelmében az adott bankszámla legmagasabb egyenlegének 27,5 százalékát kellene befizetniük. Ez a büntetési tarifa önmagában keménynek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy alapesetben - vagyis az adóamnesztia-programon kívül - a bírság évente és számlánként akár 50 százalék is lehet, mindjárt más a kép.

Ahhoz, hogy a bankra kirótt amerikai büntetés is csökkenjen, az kell, hogy az ügyfél a neki kiküldött banki figyelmeztető levél után vallja be vétkét az amerikai adóhatóságnak - ez indokolhatja a néhány ezer dolláros banki "célprémiumot". Ha a levél előtt győz az amerikai polgár lelkiismerete, az nem mérsékli a banki bírságot.