A brazil központi bank fél százalékponttal, 12,75 százalékra emelte alapkamatát - jelentette a BBC. A makrogazdasági helyzet és az inflációs kilátások alapján egyhangú döntés született a hitelköltségek szigorításáról - derült ki a bank vezető testületének közleményéből. Az infláció 12 éves csúcsra, évi 7,4 százalékra ugrott februárban Brazíliában, miközben a kormány maximum 6,5 százalékon akarja tartani a pénzromlás ütemét.

A néhány éve még száguldó brazil gazdaság mintha falnak ment volna 2014-ben. Az elemzők szerint idén több mint fél százalékkal zsugorodhat a GDP. A friss hivatalos adatok szerint januárban 5,2 százalékkal esett az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest. De nem ez az ország legnagyobb baja.

A költségvetési hiány elszállt, ezért Dilma Rousseff államfő kormánya megpróbálta növelni a bevételeket és csökkenteni a kiadásokat. Az adóemelési tervek azonban elbuktak a brazil szenátus elnökének ellenállásán. Eközben korrupciós botrány robbant ki az állami olajvállalatnál, a Petrobasnál. A bizonytalanság miatt a cég visszavette befektetési terveit.

Brazília a kamatemeléssel homlok egyenest szembe megy a világtrenddel. A héten Indiában mérsékelték a hitelköltségeket és a kínai vezetés a monetáris feltételek lazításával próbálja fűteni a gazdaságot. A brazil valuta, a real szerdán még lejtőn volt: két százalékkal, 11 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben