Hónapokat töltött a sikeres nyugdíjasok viselkedésének elemzésével Dennis Miller, nyugdíjszakértő, tanácsadó, számos a témába illő könyv szerzője. Az elemzés eredményeként öt olyan alapszabályt állapított meg, amelyeket tapasztalatai szerint mindenki betartott, akinek boldogan telnek nyugdíjas évei. Aki szeretné megismételni sikereiket, az jó ha már most figyelembe veszi ezeket.

Az első alapszabály így szól: Nem ön a család bankára. Minden szülőnek egy alapvető felelőssége van gyermekeivel szemben. Fel kell készítenie őket az önálló életre, érzelmi és anyagi értelemben is. A nyugdíjasok sokszor a legjobb anyagi helyzetben lévő tagjai a tágabb családjuknak vagy legalábbis ezt gondolják róluk. Ennek ellenére az alapszabály így szól: ha egy családtagnak pénzre van szüksége küldje el, kérjen hitelt mástól.

A nyugdíjas nem bank

Az a vagyon, amelyet egy nyugdíjas felhalmoz élete utolsó szakaszára, az ő anyagi függetlenségét, jólétét szolgája, ezért nem árt időben megtanulni nemet mondani a családtagoknak. Előfordulhatnak persze balesetek, súlyos betegségek, amikor egy családtag vészhelyzetbe kerül, nem tudja önállóan megoldani anyagi problémáját. Lehet, hogy elemi szükségletei kielégítésére sem képes. Ilyenkor a katasztrófa elkerülése felülírja az előbbi szabályt.

Ezt leszámítva azonban ne feledje: éppen elég áldozatot hozott élete során, hogy biztosítsa anyagi függetlenségét nyugdíjas korára. Még ha meg is lenne a lehetősége arra, hogy akár két generáció tagjait támogassa a családjában meghatározatlan ideig, akkor is higgye el: hosszabb távon nem tenne jót vele.

Privát nyugdíjalap

A második tanács szerint jó, ha mindenki időben saját kezébe veszi nyugdíj-megtakarításai menedzselését. Hallgasson meg szakértőket, de eközben szerezze meg a képességet a pénzügyi döntések önálló meghozatalára is. Mára lényegében megszűnt a vállalati nyugdíjbiztosítás (ne feledjük, az USA-ról van szó - a szerk.) és hamarosan az állami is elveszti a jelentőségét. Ezért ne feledje: minden, amire nyugdíjasként támaszkodhat - a megtakarításai, a befektetése, az adóssága leépítése, az adózása és a lakhatása megtervezése - az ön kezében van.

A tanácsadó sok olyan emberről tud, aki meglehetősen jó anyagiakkal ment nyugdíjba, ám rögtön pánikba is esett, mert nem tudta, hogyan kezelje a pénzét. A pénzügyi tudatlanságuk tette őket sérülékennyé. Ezt a tudást akkor szerezheti meg valaki, amikor felhalmozza a megtakarításait. Ha ezt elmulasztja, stresszesek lesznek nyugdíjas korának napjai.

Ne hülyítse magát!

A nyugdíjszakértő meglepve tapasztalta, hogy az amerikai munkavállalóknak csak 10 százaléka használja ki az úgynevezett 401/k nyugdíj-előtakarékossági program adókedvezményeit. Ebben a programban a munkaadó és a munkavállaló fizethet be összegeket egy nyugdíj-megtakarítási számlára, amelyek meghatározott szabályok szerint adókedvezményt élveznek. Más szóval segítségével ingyen pénzzel növelheti vagyonkáját az alkalmazott, különösen ha munkaadója viszonylag nagyvonalúan száll be a 401/k-ba.

A másik oldala ennek a tanácsnak: ne nyúljon hozzá nyugdíjalapjához. Kivéve az abszolút vészhelyzeteket, amikor a túlélés a tét, ne tegyen ilyet. Sok más dologhoz hasonlóan, ha megszegi ezt a szabályt, rá fog jönni, hogy másodszor már könnyebb lesz, majd harmadszor még könnyebb, míg végül elveszti boldog nyugdíjas évei alapját.

A függetlenség finoman szólva erősen illuzórikus, ha nincs pénze. Ezért ne verje át magát: ha ugyanannyi adóssága van, mint amennyi vagyona, akkor nullán áll. Felejtse el a hitelek mindenféle trükkös formáját, például hogy egy ideig csak a kamatokat kell törlesztenie, és csak később a tőketartozást! Amikor befejezte a törlesztést annak, aki hitelezett önnek, akkor kezdte el a megtakarítást.

Beszéljék meg!

Az utolsó tanács túlmutat a nyugdíjügyeken, részben becsúszik a házassági tanácsadás fogalomkörébe. Az ember aktív korszakában arra fordítja az idejét és a tudását, hogy pénzt szerezzen. Ezen belül a legtöbben elég sokat akarnak félretenni ahhoz, hogy ne legyenek kénytelenek egész életükben dolgozni.

A nyugdíjas korban megfordulnak a dolgok. A visszavonult ember pénzt fordít azokra a tevékenységekre, amelyek érdeklik. Sok mindenkinek gondot okoz annak meghatározása, mit szeretne csinálni nyugdíjasként, azaz mire kell, hogy pénze legyen. A házas felek esetén előfordulhat például, hogy egyikük utazgatna még egy kicsit, míg másikuk ellenne teljesen otthon.

Ezért ahhoz, hogy a nyugdíjas évek jó hangulatban teljenek, előre tisztázni kell a célokat. A házasoknak meg kell beszélniük, milyen álmaik vannak erre az időszakra. A boldog nyugdíjasok részben annak köszönhetik sikerüket, hogy előre tisztázták a dolgokat.