Vaszilij Szlonov szibériai képzőművész, aki régóta híres maróan szarkasztikus alkotásairól, új ötlettel állt elő. Külön borítékokat készített a csúszópénz átadásához. A teljesen normális borítékok szinte csak annyiban különböznek sima változatuktól, hogy Szlonov rájuk nyomtatta az orosz büntető törvénykönyvnek azt a passzusát, amely a megvesztegetés tényállásával foglalkozik - derül ki a Moscow Times tudósításából.

További eltérés, hogy az alkotó külön helyet biztosított a borítékokon a pénzt elfogadó, korrumpált szervezetek hirdetéseinek. Példának a krasznojarkszi helyhatóság és jogászszövetség nevét és címerét tartalmazó reklámot mutat be. Műveinek maga is csinált némi hírverést: Barátaim, itt az ideje, hogy megszépítsük az életünket! Javítsuk a vesztegetési pénzek átadásának kultúráját! - ajánlja a vásárlók figyelmébe az újdonságot

A csúszópénzborítékok óriási piaci sikernek bizonyultak. A művész elmondta a hírportálnak, hogy 100 darabot készített belőlük, amelyeket egyenként 100 rubelért (545 forint) értékesített. Természetesen ennél jóval nagyobb összegek kerülhetnek a borítékokba, ezért a hülyének is megéri ezek megvásárlása. A siker láttán Szlonov azt tervezi, hogy újabb borítékokat nyomtat, amelyeket a moszkvai Winzavod Contemporary Art Centerben kínál fel a vevőknek.

Az űrből jött ötlet

A különleges termékekből minden bizonnyal még olyan bürokraták is vásároltak, akik kétséget kizáróan megvesztegethetők. Szlonov kifejezetten kéri a kormányzati tisztviselőket és az üzleti élet szereplőit, hogy működjenek együtt vele a korrumpálás kultúrájának javításában.

A művész egyébként nem tudja, honnan jutott eszébe a különös ötlet. Feltételezése szerint talán a világűrből kaphatott sugallatot. Az korrupció egyébként az orosz társadalom elválaszthatatlan jelensége, az emberek állandóan erről beszélnek - mondta a Moscow Timesnak. Arra a kérdésre, hogy fogadott-e el életében csúszópénzt nem válaszolt, mert ha beismerné a dolgot, akkor letartóztatnák. Mint mondta: saját csontvázait otthon tartja a szekrényben.

Az ötlet megindította a művész Facebook-oldalát felkereső fórumozók fantáziáját is. Azonnal felhívták a figyelmet arra, hogy a boríték túl kicsi, ezért célszerű lenne termékcsaláddá bővíteni, amelyben doboz, sőt bőrönd is található. Mások szerint rugalmas anyagból kellene készíteni a borítékot, hogy befogadóképessége egymillió rubelig bővíthető legyen.