Bulgária, az egyik olyan európai uniós tagország, amely jelenleg kizárólag orosz eredetű nukleáris technológiával rendelkezik, a japán Toshiba tulajdonában lévő amerikai Westinghoue Electric Companyt bízza meg atomerőműve bővítésével - jelentette a Reuters. Az átmeneti kormány vállalati részesedési megállapodást írt alá a céggel.

A Westinghouse - a világ legnagyobb nukleárisüzemanyag-előállító vállalata - 30 százalékos részesdést szerez a Kozloduy NPP-ben, amelyet újonnan hoztak létre a kozloduji atomerőmű bővítésére. Az amerikai cég egy új 1000 megawattos blokkot telepít. A Duna-parti városban jelenleg két szovjet gyártmányú, 1000 megawatt kapacitású reaktor működik. (Az utóbbi áramtermelési képesség megegyezik a paksi erőmű négy reaktorának összesített kapacitásával - a szerk.)

Az egyezségre rá kell bólintania az októberi előrehozott parlamenti választások nyomán felálló új kormánynak is. Az amerikai vállalat nem tart attól, hogy az új bolgár vezetés kihátrál az üzlet mögül, ugyanis a papírok aláírása előtt egyeztettek a bolgár pártokkal.

Csupán ötmilliárd dollár

A megállapodás végleges jóváhagyása után a szófiai kormány megkezdheti a tárgyalásokat az építkezés finanszírozásáról. Az új blokk telepítésének költségét ötmilliárd dollárra teszik a szakértők. (Ez kevesebb, mint fele a éppen kétszer ekkora kapacitásúra tervezett Paks 2. erőmű 10 milliárd eurós költségének - a szerk.) Bulgária hitelből szándékozik fizetni a kiadásokat.

A Westinghouse egy önálló közleményben arról tájékoztatott, hogy a megállapodás értelmében az erőmű összes berendezése tőle származik majd. Felel a tervezésért, a mérnöki munkáért és az nukleáris tüzelőanyag szállításáért is. A létesítmény felépítésére nyílt tendert szándékoznak kiírni. Az áramtermelés 2023-ban indulhat, A hazai vásárlók mellett a régiós piacot is megcélozzák az atomerőmű áramával.

Bulgárián kívül Csehország, Finnország, Magyarország és Szlovákia kiszolgáltatott 100 százalékban az orosz nukleáris technológiának. A balkáni ország emellett szinte teljes gázszükségletét a Gazpromtól vásárolja meg és egyetlen olajfinomítója a Lukoil tulajdonában van.

Olcsóbb zöldenergia

A bolgár alkotmánybíróság eltörölte a nap- és a szélenergia-termelők tevékenységére kivetett 20 százalékos állami illetéket - jelentette a balkans.com hírportál. A döntés meghozatalát hat hónapig tartó vita előzte meg. A díj eltörlése érdekében Rosszen Plevneliev államfő fordult az alkotmánybírósághoz.