Az alsóházban, a szejmben az eredeti terveknél az adósok számára kedvezőbb változatban fogadták el a jogszabályt, a szenátus ehhez tért vissza. Az elfogadott jogszabály a több mint 550 ezer hitelt felvevő, mintegy 930 ezer lengyel frankhiteles körülbelül 20 százalékának helyzetén segít.

A jogszabály lehetővé teszi, hogy a feltételeknek megfelelő adósok a frankhiteleket az átváltás napján érvényes árfolyamon váltsák át zloty-alapú hitelekre. Ezt követően kiszámítják, hogy mekkora lett volna a tartozás összege, ha a hitelt zlotyban vették volna fel, és ennek ötven - a szejm által megszavazott változat szerint kilencven - százalékát törlik.

A jogszabály hatályba lépését követő első évben az átváltásért azok folyamodhatnak, akiknek a hitelfedezet-aránya (loan to value, LtV) 120 százaléknál magasabb. A következő években ez az arány csökkenni fog, egészen a 80 százalékos LtV-ig.

A külföldi bankok - a Commerzbank, a General Electric és a Raiffeisen képviselői - augusztus végén az Ewa Kopacz kormányfőnek, Andrzej Duda államfőnek, valamint a szejm és a szenátus elnökeinek címzett levélben kilátásba helyezték, hogy jogi lépésekhez folyamodnak, amennyiben a lengyel szejm által elfogadott törvényváltozat hatályba lép.

A törvény alsóházi változatának elfogadását a lengyel jegybank is ellenezte, azzal érvelve, hogy a lengyeleknek nyújtott frankhitelek a magyarországiaktól eltérően nem veszélyeztetik a lengyel bankrendszer stabilitását, ezért nincs arra szükség, hogy törvény írja elő kedvezményes átváltásukat zloty-alapú hitelre.

A jegybank és a pénzügyminisztérium elemzései szerint a szejm által elfogadott változat mintegy 22 milliárd zlotyval (5,2 milliárd euróval) csökkentette volna a frankhiteleket nyújtó bankok nyereségét, és arra számítottak, hogy csökkenti a hitelkibocsátást és a bankoktól beszedett adót is. A jogszabályt még a lengyel elnöknek kell jóváhagynia.