Az Európai Bizottság szerdán megvitatta a roamingdíjak megszüntetésére vonatkozó, 2017 júniusáig bevezetendő szabályok módosítását, melynek értelmében a testület úgy döntött, hogy nem lesz sem időbeni, sem adatmennyiség szempontjából korlátozás a fogyasztók számára, amikor lakhelyüktől eltérő uniós tagállamban használják mobileszközeiket. Ugyanakkor a szolgáltatók is kapnak védelmet a potenciális visszaélésekkel szemben - derül ki az Európai Bizottság közleményéből.

Günther Oettinger, a digitális gazdaságért és digitális társadalomért felelős uniós biztos szerint a bizottság mostani lépése biztosítja, hogy 2017. június 15-től megszűnjenek a ramingdíjak azok számára, akik időnként az EU-ban utaznak, miközben a szolgáltatók megkapják a megfelelő eszközt a visszaélések elkerülésére.

A biztosok kollégiuma által megvitatott javaslat lehetővé teszi, hogy amennyiben a mobiltulajdonos előfizetéssel rendelkezik a lakóhelye szerinti országban, vagy egy másikban, amelyhez erős kötődést tud felmutatni (pl. határ menti ingázók, gyakorta otthon tartózkodó külföldi munkavállalók, Erasmus-hallgatók), az összes többi tagországban a belföldi használattal megegyezően veheti igénybe a szolgáltatásokat, azaz nem kell külön roamingdíjat fizetnie a hívásokra, sms-ekre vagy a mobil internethasználatra. A fogyasztók ezen felül külföldi utazásaik során is teljes körűen hozzáférhetnek majd előfizetési csomagjuk többi szolgáltatásához (például havi adatcsomag).

Mit jelent a szolgáltatók erős védelme?

- A lakhely vagy egy uniós tagállamhoz fűződő tartós kapcsolatra alapozott védelem.

Ez annyit jelent, hogy a javaslat lehetővé tenné a szolgáltatók számára, hogy a használatot ellenőrizzék, azaz elkerülhetővé váljon az "otthon roamingolás" ("roam like at home") típusú visszaélés. Az ennek feltételeit rögzítő kritériumok a következők lesznek (a teljesség igénye nélkül):

  • jelentéktelen otthoni forgalom szemben a roamingforgalommal;
  • egy adott SIM-kártya hosszú távú inaktivitása, amelynek forgalma egyébként legtöbbször, ha nem teljes egészében, roamingból adódik;
  • egy ügyfél által használt több SIM-kártya előfizetéses és folyamatos használata romingolással.

A szolgáltatóknak a fenti kritériumok fennállása esetén figyelmeztetniük kell az ügyfeleket. Abban az esetben, ha ezek a kritériumok fennállnak, akkor a szolgáltatók egy alacsony pótdíjat szabhatnak ki, amelyet a bizottság hívásonként 4 eurócentben, sms-enként 1 eurócentben és 0,0085 euró/MB-ban maximalizál. Az ügyfelek megtámadhatják a szolgáltató döntését, az ügyfelek ebben az esetben a nemzeti szabályozó hatósághoz fordulhatnak. A pótdíjak mértékéről az Európai Parlament és a tagállamok vitáját követően legkésőbb a jövő év elején születik döntés.

SIM-kártyák tömeges vásárlásával és továbbértékesítésével is megvalósulhat visszaélés, ebben az esetben a szolgáltató által az adott tagállamban kiadott SIM-kártyákat egy másik tagállamban használják tartósan. Ilyen esetekben a szolgáltató azonnali és arányos intézkedéseket tehet, miközben tájékoztatja erről a nemzeti szabályozó hatóságot.

- Védelem a helyi piacokon előállt kivételes körülmények esetére.

Olyan esetekben, melyek során egyes piacokon áremelkedés következik be vagy más negatív hatás éri az ügyfeleket, a szolgáltatók felhagyhatnak a helyi tarifa szerinti roaming ("Roam like at home") szolgáltatásával, lehetővé téve nekik - ha ezt engedélyezik a helyi hatóságok -, hogy alacsony pótdíjakat számoljanak fel (ugyancsak hívásonként 4 eurócent, sms-enként 1 eurócent és 0,0085 euró/MB). Ehhez azonban a szolgáltatóknak bizonyítaniuk kell, hogy a helyi tarifákkal biztosított roaming szolgáltatás a helyi díjszabási modelljük működését veszélyezteti.

A biztosi testület az Európai Elektronikus Hírközlési Szabályozók Testülete, a tagállamok, valamint az érdekelt felek visszajelzéseit figyelembe véve várhatóan december 15. előtt elfogadja a javaslat végleges változatát - olvasható az EB közleményében.