Az elmúlt hetek rossz híreket hoztak az Európában tevékenykedő orosz maffiózóknak. A portugál rendőrség felszámolta az egyik hálózatukat, amely alacsonyabb osztályú fociklubok felvásárlására szakosodott. A megszerzett csapatokon keresztül eurómilliókat mostak tisztára. Eközben Londonban a hatóságok letartóztattak két pénzmosás gyanúsított személyt és lefoglaltak 22 millió dollárt.

Bill Browder hedge-fund-menedzser bizonyítékokat mutatott be brit parlamenti képviselőknek arról, hogy az Oroszország legnagyobb adócsalási ügyében ellopott pénzből 30 millió dollár átfolyt a brit bankrendszeren. A pénzből magánrepülőgépek, luxuslakások és -ruhák árát és elitiskolai tandíjakat fizettek ki azok az oroszok, akik részesedtek belőle.

A jéghegy csúcsa

Spanyolországban 12 orosz, köztük számos jelenlegi és korábbi kormányzati tisztviselő ellen adtak ki letartóztatási parancsot. Az intézkedést az orosz szervezett bűnözés elleni eddigi legnagyobb európai vizsgálat előzte meg.

A három ügy azonban csak a jéghegy csúcsa, amely megmutatja, milyen kiterjedten tevékenykednek az orosz bűnözők Európában - derül ki a Moscow Timeson megjelent háttérelemzésben.

A spanyolországi ügy központi figurája, Gennagyij Petrov a kilencvenes években emelkedett fel a szentpétervári alvilágban. Ekkoriban Vlagyimir Putyin jelenlegi államfő volt a nagyváros polgármester-helyettese. Petrov azt követően költözött Spanyolországba, hogy csoportja elvesztett egy gengszterháborút a Néva-parti városban.

Elárasztották Európát

És nem volt egyedül. Az ezredfordulót megelőző és következő években az orosz bűnözők kedvenc játékterévé vált az ibériai ország, amit kellemes éghajlatának és gyenge bűnüldözésének "köszönhetett" - derül ki Mark Geleotti, az orosz szervezett bűnözés szakértőjének szavaiból.

A Petrovhoz hasonló figurák megjelentek Izraelben, Cipruson és Németországban is. A francia Rivierán bőröndökben gazdát cserélő pénzért vásároltak ingatlanokat és fizettek le helyi politikusokat és bírókat. Az európai bűnüldöző szervezet, az Europol a 2000-es években a balti államokat az orosz bűnözők északkelet-európai hídfőjének tartotta.

London más figurákat vonzott: üzletembereket, politikusokat, akik vagyona ellenőrizhető forrásból származott - legalábbis akkorra, amikorra megérkezett Nagy-Britanniába. Euan Grant, a nemzetközi bűnözés szakértője politikai védelmet élvező fosztogatóknak nevezi ezeket az embereket.

Összeolvadt

A szervezett bűnözés az 1990-es években terjedt el Oroszországban, párhuzamosan a szovjet államhatalom összeomlásával. Az ezt követő évtizedben, Putyin regnálása idején intézményessé vált a bűnszervezetek és az államigazgatás összeolvadása - fejtegeti Geleotti. Egyetlen állami alkalmazott sem kizárólag a fizetéséből él, elterjedt a személyes kapcsolatokon alapuló szívesség-adásvétel kultúrája.

Amikor egy maffiafőnök külföldre távozott vitte magával a kapcsolatait. Petrov például az 1990-es években részvényese volt az Oroszország Bank nevű pénzintézetnek, amelyet az amerikai hatóságok a vezető orosz tisztviselők személyes bankjának tartottak. Az ellene folyó igen alapos, több száz telefonlehallgatáson, bank- és ingatlantranzakciók elemzésén alapuló vizsgálat, sajátos eredmény hozott.

A bűnöző hálózata számos orosz politikussal és tisztviselővel volt kapcsolatban. A sorban korábbi és jelenlegi miniszterek, miniszterhelyettesek is voltak, akik persze tagadják a dolgot.

Kölcsönös segítségnyújtás

A vizsgálat spanyol vezetője, José Grinda azonban úgy véli, hogy a Moszkva arra használja a szervezett bűnözést, hogy megtehesse, amit az orosz kormány nem tehet meg. Ezek közé tartozik például egyes közel-keleti gerillacsoportok fegyverellátása. Cserébe az orosz állam támogatást és védelmet kínál a bűnözőknek.

Hogy mekkora "üzletről" van szó, azt a szakértők is csak találgatják. A Deutsche Bank tavaly úgy becsülte, hogy havonta 1,5 milliárd dollár érkezik Nagy-Britanniába a legális utakat és a hivatalos statisztikát megkerülve. Az összeg fele Oroszországból indul útjára.

A pénz utazása során olyan sok cégen és országon megy keresztül, hogy amikor - jó nevű jogászokon, ügynökökön, lobbistákon keresztül - felbukkan a legális gazdaságban, már tisztának látszik.

Nehéz változtatni

Az utóbbi időben megnehezítette a kiépült rendszer fenntartását, hogy a Krím 2014. márciusi "lenyúlása" és az ukrán polgárháborúban tetten érhető orosz beavatkozás nyomán megromlott a Nyugat és Oroszország viszonya. Az EU és az USA egyebek mellett a pénzmozgásokat és sok ismert orosz tisztviselő utazását korlátozó szankciókat vezetett be. Eközben, mint a spanyol vizsgálat is bizonyítja, erősítették a rendőri fellépést az Európába települt orosz bűnszervezetek ellen.

Nehezíti a helyzetet, hogy ezek mélyen beépültek a kontinens gazdaságába, és Moszkva nem adja ki állampolgárait a nyugati bűnüldöző szerveknek. Petrov például ismét Szentpéterváron él, és nem valószínű, hogy valaha spanyol bíróság elé kerül. De legalább a kezébe került spanyolországi vagyont sikerült lefoglalni - több tíz millió euró értékű ingatlanról és ingóságról van szó.

Egy jó nagy büfé

A határozottabb fellépés eredményeként lépésről lépésre vissza lehet szorítani ezeket a hálózatokat - mondja Galeotti. A putyini elit tagjai eddig úgy láthatták, hogy a globalizáció egyetlen nagy büfévé teszi a világot, amelyben tetszés szerint vásárolgathatnak, miközben hazájukban immunitásukat megőrizve nyugodtan tovább folytathatják a fosztogatást. Most legalább szembe kerülnek azzal, hogy egyre nehezebbé válik válik a dolguk.

A hatékony fellépéshez azonban nemzetközi szinten kell összehangolni a hatóságok munkáját - mondja Galeotti. Enélkül olyan a fellépésük, mint amikor egy luftballont megszorítunk - valahol máshol kidudorodik. A Portugáliából és Spanyolországból kiszorult piszkos pénz - és gazdái - áttelepülhetnek Franciaország és Görögországba. A részsikerek ellenére a szükséges koordinációtól még nagyon messze vannak az európai bűnüldöző szervezetek.