Aida Hedsonnak nem volt hitelkártyája két évvel ezelőttig, fia, aki 79 éves, 102 éves szüli napjára ajándékozta meg ezzel a hasznos kis eszközzel. Ennek ellenére jobban érdeklődik a technikai kütyük iránt, mint a legtöbb ember, igaz, ezt talán az átlagosnál praktikusabban teszi - derül ki a MarketWatch cikkéből.

Ere utal, hogy két mobiltelefonja van: az egyik hálószobájában, a másik a nappaliban. Ugyanaz a számuk, így egyszerre csengenek, csak a hölgynek megspórolnak némi gyaloglást, mivel hogy mindig azt veheti fel, amelyik közelebb van hozzá.

Hedson 1910-ben született a Mexikó délkeleti részén lévő Tampicóban. Élete során kétszer házasodott: első férje geológus volt - ebből a kapcsolatból származik egyetlen gyermeke -, a második pedig egy olajvállalat tisztviselőjeként dolgozott. Utóbbit ide-oda helyezte a cége, s mivel felesége ment vele, tíz évet töltött el Angliában - London második világháborús bombázása idején például ott laktak -, éltek Venezuelában, Trinidadban és az USA-ban is. Jelenleg is itt él egy idősek otthonában.

Take it easy!

A MarketWatch kérdéseire válaszolva felidézte a nagy gazdasági világválság éveit. Első házasságát 1929-ben, a krízis kirobbanásának évében kötötte. Emlékei szerint felére csökkentették férje fizetését. Kevesebbet utaztak és ritkábban jártak társaságba, de ezt leszámítva vidám életük volt.

Az idős hölgy soha nem dohányzott és a hatvanas éveket - akkoriban már nem számított fiatalnak - táncolás helyett főként sportolással töltötte. Szeret golfozni, de ennek a szenvedélyének néhány éve már nem hódol. A hosszú élet titkát abban látja, hogy mindig megtartotta jókedvét, kiválasztott valamit, amit szeretett csinálni, és azzal szenvedélyesen foglalkozott.

Whiskey és meló

Hedsonnak és a hozzá hasonló 100 éven felüli amerikaiak van néhány további jó tanácsuk is a fiatalabbaknak. Mindenekelőtt ne becsüljék le, mennyi időt élhetnek. Minden negyedik százéves azt mondta egy nemrégen készült felmérésben, hogy pénzügyileg nem volt felkészülve arra, hogy megéri ezt a magas kort.

Több mint egyharmaduk hangsúlyozza, hogy ha újrakezdhetné, akkor több időt töltene azokkal, akiket szeret és több mint ötödük gondolja úgy, hogy a szülőknek szigorúbban kellene nevelniük gyermekeiket. A megkérdezettek között volt egy idős úr, aki úgy véli, azért él még mindig, mert "megitta az összes jó whiskeyt, ami csak elé került, és úgy dolgozott, mint az állat".

A százévesek még mindig évtizedekkel élik túl kortársaikat. Az Egyesült Államokban a várható életkor ma 78,7 év, míg száz évvel ezelőtt - amikor születtek - csupán 54,4 év volt.