Nem csupán a hazájukban élő lengyelek, hanem az Angliában, Írországban és Németországban vendégmunkásként dolgozó honfitársaik is jelentkeztek a Lakás Plusz program keretében épülő első lakásokra - adta hírül a TOK FM rádió.. Biala Podlaska (Lublini vajdaság) városában indult beruházás első három blokkjában 186 lakás lesz, ezekre már több mint ezren jelentkeztek az országból és külföldről is.

És a kérvények száma még nőni fog, mert az év végéig fogadják a jelentkezéseket egy különleges internetes program közvetítésével. A Lakás Plusz keretében bérlakásba költözhetnek be az emberek a jóságos állam segítségével. Elsőbbséget élveznek a fiatal házasok, akik lakást keresnek életük megkezdéséhez. A bérleti díj négyzetméterenként havi 1000 forintnak megfelelő összeg körül alakul, illetve ha valaki meg akarja venni később a lakást, akkor ennek kétszeresével kell számolnia.

A Lengyelország keleti részén, a fehérorosz határon fekvő Biala Podlaska egyfajta kísérleti terep is a program elindítására. A térségnek nagy szüksége lenne arra, hogy fiatalok költözzenek oda.

A blokkokban, amelyek épülőben vannak, 2-3 szobás lakások lesznek, az átadás időpontja 2018 tavasza. A lakások egy része félkész lesz, hogy a beköltözők az igényeikhez igazíthassák a végső kialakításukat, emellett lesznek kulcsrakész lakások is. A jelentkezők sorrendjét az értékelési szempontokat érvényesítő program osztja el, ami kizárja a korrupciót.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)