Az eddigi folyamatok alapján 2014 egészében kitart a dinamikus fejlődés, különösen a belgazdaságban. A növekedést elsősorban a kedvező munkaerőpiaci helyzet és a munkavállalók jövedelmének emelkedése ösztönzi. Ezt jelzi, hogy az adóbevételek júniusban is jelentősen, 6,4 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, az első félévet együttvéve pedig 2,5 százalékkal 284,5 milliárd euróra nőttek, és ezen belül a jövedelem után járó adók 79,8 milliárd eurót tettek ki, ami 6 százalékos növekedés.

Ugyanakkor a második negyedévben a hazai össztermék (GDP) növekedése valószínűleg elmaradt az első három hónapban regisztrált 0,8 százalékhoz képest, hiszen az első negyedévben segítette a gazdaság teljesítményét az enyhe téli időjárás, a második negyedévben viszont az ukrajnai válság visszavetette a fejlődést, mindenekelőtt a beruházások területén.

A vállalkozásokat a következő időszakban is visszafogottságra késztethetik az ukrajnai és iraki válsággócok. A belföldi fogyasztás továbbra is erőteljes, de a geopolitikai válságok elmélyülése és a kőolajár jelentős emelkedése esetén a lakossági fogyasztás is mérsékeltebbé válhat a tárca szerint.

A német központi bank szerint a gazdaság stagnált a második negyedévben. A Bundesbank ugyancsak hétfőn megjelent elemzésében azt írta, hogy a lendület érezhetően csökkent a tavaszi hónapokban. Az építőipar mellett a feldolgozóipar is visszavette a tempót, amiben nagy szerepe lehetett a növekvő geopolitikai feszültségnek. Ugyanakkor a gazdaság a szolgáltató szektor teljesítményének növekedése révén valószínűleg elkerülte a visszaesést, a naptári és szezonális hatások nélkül számított GDP tartotta az első negyedévben elért szintet.

A Bundesbank havi jelentésében arra is figyelmeztetett, hogy az eurózóna vélhetően csak erőlködve tud majd javítani az első negyedéves teljesítményén. Németország adja a valutablokk 30 százalékát. Az eurózóna az első negyedévben mindössze éves szinten 0,8, míg negyedéves alapon 0,2 százalékkal tudott nőni, miközben Németország gazdasága éves szinten 3,3 százalékkal bővült. Európa legnagyobb gazdasága nélkül az eurózóna enyhe zsugorodást mutatott volna az első negyedévben.

A Bundesbank előrejelzése szerint a német gazdaság 1,9 százalékkal növekedhet idén a decemberben előrejelzett 1,7 százalékos előrejelzéshez képest. Márciusban a német jegybank még azt közölte, hogy a második negyedéves adat az első negyedéves alatt marad.

A német statisztikai hivatal várhatóan augusztus 14-én közli az előzetes második negyedéves GDP adatot - írja a Marketwatch.