Az április-júniusi időszakban a bruttó hazai termék (GDP) éves szinten 2,5 százalékkal emelkedett, az első negyedéves 3 százalék után. Az ütem jobb lett az elemzői várakozásoknál, hiszen a konszenzus 2,3 százalékos növekedés volt.

Az éves szintű 2,5 százalékos növekedési mutatót torzítja a tavalyi, igen magas összehasonlítási alap - jegyezte meg Viktor Zeisel, a Komercní banka gazdasági elemzője.

Az első negyedévvel összehasonlítva a második negyedévi növekedés 0,9 százalékos volt. Ez gyorsabb tempó, mint az első negyedévben, amikor a tavalyi év utolsó negyedéhez hasonlítva 0,4 százalékkal erősödött a cseh gazdaság. Elemzők rámutatnak, a gazdasági növekedésre hatással van, hogy az utóbbi hónapokban csökkent az állami beruházások értéke és kevesebb pénz érkezik az Európai Unió alapjaiból is.

Elemzők szerint a gazdasági erősödés motorja a cseh háztartások fogyasztásának növekedése. A háztartások fogyasztása emelkedik, emelkednek a bérek és kedvezően alakul a munkaerőpiac is, hiszen csökkent a munkanélküliség, amely 5 százalék körül mozog. Pozitív hatása van a növekedésre a cseh személygépkocsik iránt megugrott keresletnek is.

Az első negyedévben 2015 negyedik negyedévéhez képest 0,5 százalékkal, 2015 első negyedévéhez képest pedig 3,1 százalékkal nőtt a cseh GDP. A tavalyi negyedik negyedévben 3,9 százalékos volt az éves és zéró a negyedéves GDP-növekedés.

A cseh jegybank a hónap elején idei GDP-prognózisát 2,4 százalékra növelte, míg a jövő évit 3,0 százalékra mérsékelte. Júliusban éves szinten 4 százalékkal csökkent a csehországi ipari termékek ára - jelentette szintén kedden a statisztikai hivatal. A csökkenés mérsékeltebb volt, mint az előző hónapokban.