Spanyolországban jelenleg 24 százalékon áll a munkanélküliségi ráta, 4,5 millió embernek nincs állása. A vállalkozók versenyképességi tanácsa (CEC) elképzelései szerint 14,3 százalékra csökken a munkanélküliségi ráta, ha hétfőn előterjesztett indítványaikat megvalósítják.

César Alierta, a Telefónica spanyol távközlési csoport és a CEC elnöke a Spanyolország 2018 elnevezésű csomagot ismertetve kijelentette, hogy a feketemunka elleni sikeres küzdelem több mint 800 ezer álláshelyet teremthet, ami 3,6 százalékponttal csökkentené a munkanélküliségi rátát. A vállalkozások méretének növelése 4,2, egy oktatási reform pedig további 1 százalékpontot jelentene. A tudásalapú gazdaság, a fenntartható energiaellátás és a pénzügyi szektor fejlesztése csaknem 2 százalékponttal javítana a munkanélküliségen.

A CEC megítélése szerint a spanyol gazdasági helyzet folyamatosan javul, idén 1,3, jövőre pedig 2 százalékkal bővülhet a hazai össztermék (GDP).

Antonio Vasado, a CEC igazgatója kiemelte: a GDP 23 százalékát termelő feketegazdaság elleni küzdelem részeként növelni kellene a munkaügyi ellenőrök számát és egységes politikával kellene fellépni az adócsalások ellen.

A nagyvállalkozók célként tűzték ki, hogy a következő három évben növeljék 15 ezerrel a középvállalkozások számát. Ha ez így történne, a termelékenység 15 százalékkal emelkedne és 400 ezer új munkahely jöhetne létre.

A kormánytól "ambiciózusabb fiskális kiigazítást" kérnek, de azt oly módon, hogy az államadósság fenntarthatóságának biztosítása érdekében ne büntesse a gazdasági növekedést. Ezért javasolják, hogy az államadósság szintjét csökkentse a GDP 90 százaléka alá a kormány az állami vagyon jobb kezelése, illetve a nyugdíjrendszer haladéktalan megreformálása révén.

A jövő évi költségvetés azzal számol, hogy az államadósság a GDP 100,3 százalékára rúg.

A pénzügyi rendszert illetően a nagyvállalkozások megtakarításra ösztönző adókedvezményeket kérnek, valamint alternatív finanszírozási forrásokat, például értékpapírosítást vagy hatékonyabb állami finanszírozást.