Az elmúlt időszakban megjelent hírözön arról, hogy Moszkva csapatokat akar telepíteni Szíriába, valójában egy trükk, amivel az orosz vezetés eltereli a figyelmet az ukrán válságról - írja a Moscow Times számokkal alátámasztott elemzésében. Először fordul elő 2013 óta, hogy az orosz-szíriai viszony témája masszívan maga mögé utasította az orosz-ukrán konfliktust, mind a Google-on megjelent hírek, mind a Twitterre feltöltött megjegyzések számát tekintve.

Oroszország 2014 márciusában annektálta a Krím félszigetet, miután a kijevi tömegtüntetések nyomán lemondott az ország választásokon hatalomra került, oroszbarát elnöke. Ezt követően Oroszország és a Nyugat konfliktusa, a szomszédos ország politikai válsága és a Délkelet-Ukrajnában kialakult polgárháború uralta az orosz médiát. A történet epizódjaiban a Nyugat szankciókat vezetett be az orosz kormány ellen, amelyre válaszul Moszkva betiltotta az élelmiszerimport jelentős részét az EU-ból.

Patthelyzet

Az új kijevi vezetés és európai, illetve amerikai szövetségesei azzal vádolják Oroszországot, hogy támogatja a délkeleti országrészben harcoló oroszbarát szeparatistákat. A Kreml tagadja ezt a vádat, ám sajtóértesülések szerint sok orosz család gyászolja titokban az ukrajnai frontra vezényelt katona fia halálát.

Moszkva álláspontja szerint addig nem lesz béke, amíg az ukrán kormány nem ül tárgyalóasztalhoz a szeparatisták képviselőivel, amit az ország szuverenitására hivatkozó ukrán politikusok visszautasítanak. Ez a hosszú , befejezetlen történet masszívan uralta a médiát egészen a nyár végéig, ám az európai menekültválság és a szíriai orosz jelenlét hírei fordítottak ezen a helyzeten.

Kapóra jött

A Kreml tisztában van azzal, hogy nincs jó visszavonulási (exit) stratégiája az ukrán válságból - véli Dmitrij Oreskin független politikai elemző. Szíria jó lehetőség a figyelem elterelésére a befagyott ukrán konfliktusról. A bevándorlás ügye, amely szorosan kötődik a szíriai polgárháborúhoz nagyobb gond a Nyugatnak, mint Ukrajna, ezért új fedősztorit kínál az orosz kormánynak.

A számok azt mutatják, hogy ha erre számítottak, akkor ez bejött. A hét elején több mint 16,6 ezer tweet foglalkozott az orosz-szír üggyel, míg csupán ezer emlegette az orosz szerepet az ukrán válságban. Egy hónappal korábban éppen fordított volt a helyzet - derült ki a Topsy Twitter elemző szolgáltatás adataiból. A hasonló Google Trends szolgáltatás ugyanezt az eredményt hozta. A Google News 102 sztorit talált az előbbi ügyről és 690-et az utóbbiról.

A Kremlt támogató orosz média átirányította érdeklődését Ukrajnáról Szíriára. Két ismert haditudósítót áttelepítettek a szomszédos országból a közel-keleti országba. Egyikükről sokan feltételezik, hogy kiváló titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkezik. Ezzel egyidejűleg hogy, hogy nem az ukrán fronton, ahol eddig a februárban kötött tűzszünet ellenére minden nap voltak halálos áldozattal járó csetepaték, síri csend köszöntött be.