Nehéz helyzetben van a lengyel kormány. Kiderült, hogy Észak-Korea varsói nagykövetsége bérbe adja a diplomácia szabályai szerint észak-koreai területen lévő irodaépületeit - derült ki a gazeta.pl cikkéből. A külügyminisztérium értesítette a Voice of Amerika rádiót arról a szándékáról, hogy véget vet ennek a tevékenységnek. A jogalapot szerintük azok az ENSZ-szankciók adják a beavatkozásra, amelyet ötödik atomtesztje után vezettek be az ázsiai országgal szemben.

A nagykövetség kereskedelmi épületben különböző cégeknek ad ki helyiségeket. Itt van az irodája többet között a 4fun.tv televíziócsatornának, a Digital Beast Media Group és a Polymus reklámügynökségeknek, valamint a Hasco-Lek gyógyszertermelő vállalatnak is.

A dolog pikantériája - és könnyen lehet, hogy ennek kapcsán figyelt fel a külügyminisztérium az ügyre -, hogy 2015-ben itt bérelt irodahelyiséget az új parlamenti párt, a Modern vezetőjének cége, a Ryszard Petru Consulting is. A politikus azóta áthelyezte vállalkozásának központját és kijelentette: fogalma sem volt arról, hogy az épület a nagykövetséghez tartozik.

Máshol is bizniszelnek

A külügyminisztérium szerint az érintett helyiségek kereskedelmi célú használata törvénysértő, mert ez az épület, amelyben vannak formailag ugyan jelenleg észak-koreai területen van, ám az államkincstár tulajdona, és a koreai diplomaták csak használhatják azt. A varsói kormány nem egyezett bele, hogy ezen a területen a diplomáciai tevékenységen kívül mást is folytassanak. Ezért ha ezt teszik, azzal megsértik ez a lengyel és a nemzetközi jogot - jelentette ki a Gazeta Wyborczának a külügyi szóvivő.

A szaktárca ez ügyben néhány alkalommal diplomáciai jegyzéket küldött a koreaiaknak, amelyben felszólította őket az iroda-bérbeadás befejezésére, ám hiába. A Voice of America információi szerint nem Lengyelország az egyetlen, amelyben az észak-koreai követség ilyen nem szabályozott tevékenységet folytat. Nem legális jövedelmekre tesznek szert hasonló módon Németországban, Romániában és Bulgáriában is.