Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Állítólag Vlagyimir Putyin orosz államfőnek is vannak befektetései abban a Genfben bejegyzett cégben, amelynek társalapítóját, az elnök belső köréhez tartozó Gennagyij Tyimcsenkót pénzmosással gyanúsítja a New York-i kerületi ügyészség - derült ki a Wall Steet Journalnak kiszivárogtatott hírből. Az ügyben indított vizsgálatban arra keresnek választ, hogy az érintett vállalkozás, a Gunvor Group milyen áron vásárolt, majd értékesített tovább olajat az orosz állami olajvállalattól, az OAO Rosznyeftytől.

Ezek az adásvételek azért érintik az USA-t, mert a velük kapcsolatos pénzátutalások megjárták az amerikai bankrendszert is. Ha kiderülne, hogy az érintett összegek illegális tevékenységből - például barátoknak szóló áron kötött üzletekből - származnak, akkor az amerikai törvények szerint pénzmosásnak minősülne átfuttatásuk az USA pénzügyi rendszerén.

Hatot ütött

Tyimcsenko, aki a szovjet időkben kereskedelemmel foglalkozott, a kilencvenes évek eleje óta ismeri Putyint. Az orosz államfő akkoriban Szentpéterváron volt helyi vezető, ő és az üzletember egy dzsudóklubba jártak. Tyimcsenko tagadja, hogy közeli kapcsolatban lennének, amiből előnyei származhatnak. Ugyanakkor legutóbb májusban Szocsiban hokizott együtt régi ismerősével. A hírek szerint Putyin, aki 2011-ben tanult meg korcsolyázni, hogy, hogy nem hat gólt ütött a meccsen...

Tyimcsenko az ezredfordulón kezdett az orosz olaj adásvételével foglalkozni, ám karrierje Putyin hatalomra kerülése után kezdett meredek emelkedésbe. A Gunvor 2008-ban 16-szor annyi nyersolajat forgalmazott, mint 2002-ben - ez a cég volt az orosz energiahordozó negyedik legnagyobb független kereskedője. Az idei év első hat hónapjában óriási, 45 milliárd dolláros árbevételt ért el.

Baráti ár

Az ellenzék szerint az elnök régi ismerőse kedvezményes áron kapta az olajat állami olajcégtől. A WikiLeaksen kiszivárogtatott információk szerint bizonyos olajüzletek lebonyolításával a Gunvort bízták meg. A vállalat képes arra, hogy minden egyes barrel árához egy dollárt adjon hozzá, ami azért meglepő, mert az olajüzletben zajló brutális versenyben a kereskedő cégek maximum 20 centet képesek elérni - derül ki az amerikai külügyminisztérium dokumentumai közül nyilvánosságra került e-mailből. A levelezők úgy vélték, hogy a svájci cég masszív korrupció eszköze.

A most indult vizsgálat arra is választ keres, hogy Putyin személyes vagyona érintett lehet-e az illegális pénzátutalásokban - mondta a Wall Street Journal egyik informátora. Az amerikai kormány feltételezi, hogy az orosz elnöknek befektetései vannak a Gunvorban, Putyin szóvivője viszont nonszensznek minősítette mind a főnöke és Tyimcsenko közti pénzügyi-üzleti kapcsolatokkal, mind a Gunvor-befektetéssel összefüggő találgatásokat.

Vadásznak rám?

A svájci cég nem kommentálta a vizsgálat hírét. Megjegyezte ugyanakkor, hogy Tyimcsenko az Oroszország elleni amerikai szankciók bejelentését megelőzően eladta részesedését a társaságban, illetve hogy több mint két éve nem vásárolnak olajat a Rosznyeftytől. Az amerikai eljárás viszont bőven a szankciókat megelőzi időkben történt ügyletekkel foglalkozik.

Tyimcsenko azok közé a Putyin környezetéhez tartozó oroszok közé tartozik, akik amerikai beutazását az elsők között tagadta meg az USA a Krím bekebelezését követően. Az üzletember nemrégiben arra panaszkodott az Itar-Tassz hírügynökségnek, hogy aggódva utazik Európában, attól tart, hogy lekapcsolja az amerikai titkosszolgálat. Most eggyel több oka lesz az idegeskedésre, ugyanis a pénzmosással kapcsolatos vizsgálat részeként Interpol-körözést adhatnak ki ellene.