Legalább kilenc hónappal csúszik a szlovákiai mohi atomerőmű bővítésének befejezése, mivel a beruházást végző olasz Enel SA-nak több időre van szüksége a megszigorított biztonsági követelmények teljesítéshez - írja a Bloomberg a pozsonyi nukleáris hatóság bejelentésére hivatkozva. A két új reaktorból az egyik telepítését 2014 végén kellett volna befejezni, ám ez immár nem várható 2015 ősze előtt.

Ez csak az utolsó a beruházás eddigi határidő-módosításainak és költségtúllépéseinek sorozatában. A késések fő oka a fukusimai atomerőmű 2011. márciusi katasztrófája, amely arra késztette az energiaszolgáltatókat, hogy megszigorítsák a nukleáris létesítményekkel szembeni biztonsági elvárásokat.

Mit képzelnek?

A szlovák áramszolgáltatóban 34 százalékos kisebbségi részesedéssel rendelkező szlovák állam nevében tárgyaló pozsonyi kormány és az Enel nemrégiben állapodott meg arról, hogy a bővítés büdzséjét a 2007-ben efogadott 2,4 milliárd euróról 3,8 milliárdra emelik.

Az olasz energiaóriás most azért késlekedik, mert még nem végzett annak a stressztesztnek a kiértékelésével, amellyel azt próbálták kideríteni, hogy mennyivel növekednek a beruházás költségei, és mennyivel csúszik a munka befejezésének határideje. A pontos becsléssel leghamarabb a nyár derekára készülhetnek el.

Robert Fico szlovák miniszterelnök azzal vádolja az Enelt, hogy beruházás elcsúszásával növelni fogja az áram árát, miközben a kormány különadókkal igyekszik megcsapolni az áramszolgáltatók profitját. Az olasz vállalat 2006-ban szerzett 66 százalékos többséget az áramszolgáltatóban azzal a vállalással, hogy 2013 végére befejezi a szovjet gyártmányú reaktorok beépítését.