Szereti a háttéralkukat és az egymásnak tett szívességeken alapuló ügyintézést - így jellemzik ismerői Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök menedzsmentstílusát a Financial Times (FT) vezetői jellemrajza szerint. Ez volt az egyik oka annak, hogy az uniós tagállamok első embereinek egy része fenntartásokkal fogadta az Európai Néppárt (EPP) javaslatát: legyen ő az Európai Bizottság (EB) következő elnöke. A döntést várhatóan a csütörtök-pénteki EU-csúcson hozzák meg, ám most már csak David Cameron brit és Orbán Viktor magyar kormányfő ellenzi kérlelhetetlenül Juncker jelölését.

Cameron szerint a luxemburgi politikus régi vágású európai unionista, mások, akik dolgoztak vele, azt mondják: valójában pragmatikus, aki csak az eurózónán belüli szorosabb integráció híve. Ez nem mond ellent London céljainak. Orbán Viktor, aki korábban a magyarokkal szembeni barátságtalanságáról beszélt, kedden jelölésének módszere miatt utasította el Juncker támogatását. Azt kifogásolta, hogy az Európai Parlament frakcióinak egyike mintegy előterjeszt valakit az EU-tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elé, amivel suttyomban felülírja az uniós alapszerződést.

Az ugyanis kifejezetten az Európai Tanácsnak ad a jogot az Európai Bizottság első emberének kiválasztására, akire azután rá kell bólintania az Európai Parlamentnek is. Ezzel az érveléssel Orbán átveszi svéd és holland kollégájának kifogását, amelyeket a háttérben sokan mások is osztanak.

Nem ez a baj

Az FT összefoglalója azonban néhány további kritikus szempontra hívja fel a figyelmet. A brit üzleti lapnak háttérinformációkat adó uniós tisztviselők legnagyobb gondja az, hogy Juncker Európa egyik legkisebb kormányát vezette, míg az EB elnökeként a kontinens legnagyobb bürokráciájával kellene elboldogulnia. Egy luxembourgi jogász szerint a helyi elit tudja, hogy rossz EB-elnök lesz, mert gyenge szervező, halványak a menedzserképességei és túlságosan politikai oldalról közelít a vezetéshez. Nem az az ember, aki képes irányítani egy technokratákból álló nagy szervezetet.

Egy nagyváros méretű országot vezetett - fogalmaz egy neve elhallgatását kérő uniós tisztviselő. Az informátor úgy tudja, hogy ennek megfelelően valójában egy másik állás érdekelte Junckert: az Európai Unió elnöki posztja, amelyet jelenleg Herman Van Rompuy tölt be. Aki ebben a pozícióban van, annak az a feladata, hogy koordinálja az Európai Tanács munkáját, előkészítse a testület döntéseit, ami szervezési szempontból jóval kisebb falat, mint az uniós apparátus irányítása.

Kaotikus ülések

Brüsszelben még arra is emlékeznek, hogyan menedzselte az eurózóna pénzügyminisztereinek tanácsát (eurócsoport) az adósságválság idején, amikor döntöttek az EU és az IMF forrásaiból finanszírozott eurómilliárdos segélycsomagokról. Hal kellett kemény volt, visszaverte a legnagyobb tagországok törekvéseit is - Berlin például egy időben ki akarata tenni a görögök szűrét a közös európai valutát használó országok közösségéből -, ám az ülések szervezetlenek, csapongók voltak.

Nagyon kedvelem őt, Juncker igazi európai - mondta az FT-nek valaki, aki részt vett a válságtanácskozásokon. Ugyanakkor gyakran nem volt felkészülve az eurócsoport üléseire. Az értekezletek hosszúak voltak, hagyta, hogy mindenki mondja a magáért, még az olyan törpék képviselői is, mint Málta és Ciprus. És igen, elfáradt a sokéves intenzív munkában.

Az eurócsoport élén a luxemburgi politikust követő Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter kikotyogta, hogy elődje az ülések idején ivott. Korábban Juncker is elismerte, hogy voltak alkoholproblémái. Abban viszont mindenki egyetért, hogy ez a legkisebb mértékben sem befolyásolta döntési képességeit vagy állásfoglalásai tartalmát. Juncker és környezete nem kommentálta az FT értesüléseit.

Megcsinálta

Luxemburg virágzásnak indult az alatt a 18 év alatt, amíg Juncker vezette a kormányát. Az ország lényegében a semmiből a világ egyik pénzügyi központjává vált: az 1980-as években még jelentéktelen volt bankjainak pénzügyi forgalma, míg tavaly háromezermilliárd eurót kezeltek. Az egy főre eső jövedelmet tekintve Luxemburg Európa leggazdagabb országa.

Meg tudta találni az egyensúlyt az ország főként külföldi bankárainak érdekei és a közigazgatási apparátusban dolgozó emberek légióinak érdekei között - mondja Philippe Poirier, a helyi egyetem politológus professzora. Az előbbieknek alacsony adókkal, az utóbbiaknak nagyvonalú jóléti szolgáltatásokkal kedveskedett.

Kedves ellenségem

Számtalan alkalommal vívtam vele politikai csatákat, sokszor nem értettem vele egyet, de tisztelem őt és úgy látom, hogy politikustársaival összevetve óriás a törpék között - jellemzi Junckert egy vezető luxemburgi baloldali politikus. Mindennek tükrében nem meglepő, hogy a szavazók is támogatták. Nem választási vereség miatt vesztette el a hatalmat tavaly júliusban, hanem le kellett mondania, mert nem tudta tisztázni az ország titkosszolgálatának visszaéléseit.

Luxembourg politikai elitje régóta tisztában volt ezekkel, csak családi titokként kezelte az ügyet. Ez ismét egy olyan politikai-szervezeti kultúra, amelyet egy törpe ország megengedhet magának, de Brüsszelben, egy több nagyságrenddel nagyobb politikai döntéshozatalai rendszerben az ilyenfajta szemérmeskedés elképzelhetetlen.