Valószínűleg a korábban becsült 10,7 ezer milliárd jüannál (397 ezer milliárd forint) is magasabb a kínai tartományi kormányzatok adóssága, ami óriási kockázatokat jelenthet a jövőben - állítják a Bank of China (BoC) közgazdászai szerdán kiadott, az MTI által ismertetett jelentésükben. Az eltérés egyrészt a helyi kormányzatok által igénybe vett nem hivatalos, vagyis a központi statisztikákban nem szereplő finanszírozási csatornák magas számának tudható be. Másrészt az állami számvevőszék a tartományi, megyei és városi szintű kormányzatok adatait felhasználva készítette becslését, a községi és falusi kormányzatokat figyelmen kívül hagyva, amelyek ugyanakkor szintén jelentős mennyiségű adósságot halmoztak fel.

A hitelek 25 százaléka idén, 17 százaléka 2012 végén jár le, ám visszafizetésük - részben a jegybank szigorú monetáris politikájának is köszönhetően - kérdéses. A kötelező tartalékráta csökkentésére legalább kétszer sor kerülhet 2012 első félévében, a kamatlábak változtatása azonban rövidtávon nem valószínű.

A kínai gazdaságban a helyi kormányzatok adósságállományán túl a gyengülő exportnövekedés és a beruházási volumen lassulása lesz 2012-ben a legjelentősebb kockázati tényező - állítják a közgazdászok. Előbbi a romló külső körülmények, az exportpiacok gyengesége, utóbbi az ingatlanpiaci szigor következménye.

A kelet-ázsiai ország gazdasági növekedését idén 9,3 százalékra, jövőre 8,8 százalékosra, az infláció éves értékét az idei 5,4 százalék után 2012-ben 3,5 százalék körül valószínűsítik a szakértők. A GDP növekedésének lassulásához az ingatlanpiaci kiigazítás is nagymértékben hozzájárul, ami a kereskedelmi bankok eszközállományának romlását is eredményezheti - jegyzi meg a jelentés. A nemzeti valuta értékéről a közgazdászok úgy vélik, hogy az a dollárhoz képest 3 százalékkal erősödhet a jövő év során.