Egy csomó olyan kérdést tettem fel neki, amely már régóta foglalkoztatott. Félelmetes volt, hogy az adott válaszok egyáltalán nem voltak jobbak annál, mint amit vártam - mondta David Einhorn, neves hedge-fund vezér a Bloomberg televízióban egy Ben Bernanke, a Fed volt elnökével elköltött vacsora részleteit ecsetelve.

David Einhorn, a 10 milliárd dolláros vagyont kezelő Greenlight Capital vezetője régóta kritizálta a Fed alacsony kamat politikáját. Szerinte az, hogy a Fed az irányadó kamatát immár öt éve nulla közelében tartja, mára több kárt okoz a gazdaságnak mint hasznot. Emellett véleménye szerint jelentősen növeli a vagyoni és jövedelmi különbségeket a gazdaságban.

Bernanke azt válaszolta Einhornnak, hogy téved, amikor károsnak tartja azt, hogy a zérókamat politika miatt eltűnnek a megtakarítások hozamai. Mint mondta, ha kamatemelésre kerülne sor, az ugyan növelné a megtakarításokon elérhető hozamot, s az embereket valóban több megtakarításra ösztönözné, azonban ezzel párhuzamosan a hitelfelvevők költségei is emelkednének, s ez nem lenne kívánatos.

Rendben van hogy tévedek - mondta Einhorn. De álljunk csak meg egy szóra, a magyarázat ugyanis sántít - tette hozzá. Bernanke ugyanis régóta kritizálja a kormányt, hogy nem alkalmazott kellő nagyságrendben fiskális stimulust a gazdaság fellendítésére. De gondoljunk csak bele, hiszen a legnagyobb hitelfelvevő Amerikában az állam és a legnagyobb hitelező a lakosság. Ha emelkednének a kamatok, akkor az extra hozamok a megtakarításokban lakossági jövedelemként csapódnának le, s ez a tapasztalatok szerint igen nagy százalékban a fogyasztásban csapódik le. Nem lenne ésszerű azt gondolni, hogy a magasabb kamatszint valódi pénzek beáramlását eredményezné a gazdaságba?

Bernanke kifejtette, ő százszázalékosan biztos volt abban és továbbra sincs kétsége afelől, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed hatalmas eszközvásárlási programja és a zérókamat politika nem eredményez hiperinflációt az Egyesült Államokban. Hiperinfláció jellemzően a háborúkat követően szokott kialakulni - mondta Bernanke. Példaként hozta fel Japánt, ahol a jegybank már hosszú ideje elképesztően laza monetáris politikát folytat, mégsincs igazi inflációs nyomás.

Én sem hiszek abban, hogy hiperinfláció fenyegetne - mondta Einhorn. De hogyan lehet ebben valaki száz százalékig biztos? Miért nem csak 99 százalékban? Mi van akkor, ha az a nem várt egy százaléknyi lehetőség valósul meg? Erre Bernanke csak annyit mondott, hogy ha az infláció jeleit látják, akkor tudják majd mit kell tenni.