A görög bankok az év második hónapjában is kénytelenek voltak lemondani betéteik jelentős részéről - idézte az ekathimerini.com hírportál az athéni központi bank adatait. Ezek szerint februárban 7,6 milliárd eurót vontak ki az ügyfelek számláikról, amivel a november vége óta megkezdődött csendes pánikban már 23,8 milliárd euróval csökkent a pénzintézetek betétállománya.

A pénzek eláramlását az indította el, hogy nagyjából az ősz végén vált világossá: már januárban előrehozott választások lesznek Görögországban. A februári betétkivonás nyomán a bankok betétállománya 140,7 milliárd euróra zuhant, mi 2005 márciusa óta a legalacsonyabb szint. Szakértők szerint ez már komoly likviditási gondokat okozhat a pénzügyi rendszerben.

Zsugorodás

Eközben az Európai Központi Bank kissé enyhített a görögök szorításán. Az utolsó rendelkezésükre álló euróforrást, az úgynevezett ELA-t kétmilliárd euróval, 71 milliárd euróra emelték. Ezzel egyidejűleg világossá tették, hogy a bankok nem költhetnek több pénzt görög állampapírra, mint amennyit eddig erre fordítottak - ami 15 milliárd euró. Ez azt jelenti, hogy a kormány csak cserélheti a pénzintézetek kezében lévő kincstárjegyeit.

A központi bank adataiból az is kiderült, hogy sem a vállalatok, sem a magánszemélyek nem igazán mernek eladósodni. A cégek hitelállománya ugyan néhány száz millió euróval nőtt januárhoz képest, ám 2014 februárjához képest 2,3 százalékkal csökkent. A jelzáloghitelek állománya 3,1 százalékkal, a fogyasztói kölcsönöké 2,8 százalékkal esett.

Csak nem hazudtak

Antonisz Szamarasz, Görögország előző kormányfője azzal vádolja a kormányt, hogy átverte parlamenti képviselőit és szavazóit is az eurótagállamokkal február 20-án aláírt megállapodással kapcsolatban. A politikus, aki jelenleg a legnagyobb ellenzéki árt, a jobbközép Új Demokrácia vezetője, nyilvánosságra hozta a Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter kézjegyét viselő dokumentumot. Ez arról szól, hogy módosították a korábbi EU-IMF megállapodást, azaz nem dobták félre, ahogy az athéni vezetés állítja.

A szöveg szerint csupán annyi történt, hogy négy hónappal meghosszabbították a program futamidejét. Szamarasz emlékeztetett arra, hogy az ő kormánya pontosan ugyanezt tette decemberben, amikor kéthavi hosszabbítást kért és kapott a donoroktól. A két dokumentum szóról szóra, szövegszerűen egyezik. A különbség annyi, hogy annak idején vállalták a görög bankok megmentésére szánt keretből maradt 10,2 milliárd euró visszafizetését.

Dilettáns utódaik, azonban ennél 1,2 milliárddal többet utaltak át az eurózóna ideiglenes biztonsági alapjába (EFSF), amit hiába próbáltak visszakérni az övezet többi tagállamától. Ez a pénz most nagyon hiányzik, azaz jól elszúrták a dolgot. A kormányszóvivő szerint a volt miniszterelnök csak azért kiabál, mert politikája teljesen holtpontra jutott.