A 2MUSE ügynökség felmérése szerint a szlovákok legnagyobb része külföldi utazást tervez. A legnépszerűbb célterület továbbra is a horvát tengerpart, tízből négyen Horvátországot választanák nyaralásuk helyszínéül. A sorrendben Olaszország következik 15 százalékkal, majd Bulgária 11 százalékkal.

A megkérdezettek nyolcvan százaléka a tengerparti pihenést választja. Ötven százalékuk a nyaralást egybeköti a vidék kulturális és történelmi műemlékeinek megtekintésével. A válaszadók 51 százaléka családjával, 33 százaléka pedig partnerével megy kirándulni. Egyedül csupán 1,6 százalékuk kíván pihenni.

A kirándulásra szánt összeg fejenként 600 euró, azaz megközelítőleg 180 ezer forint körül mozog, ami nagyjából egy havi átlagkeresetnek felel meg. Ezer eurón felüli összeget csupán minden tizedik lakos költene a nyári szabadságra.

A szlovákiai turisták számára Bulgária és az észak-afrikai országok számítanak a legolcsóbbnak, a legdrágábbnak pedig a nyugat-európai államok. Magyarország például negyedével olcsóbb, mint Szlovákia, de ötödével többet engedhetnek meg maguknak a szlovákiai turisták Törökországban is.

A nyaralók harmada azonban nem köt biztosítást a nyaralás előtt. Lenka Lendacká, a Postabank Biztosító munkatársa elmondta, annak ellenére, hogy a hazai lakosság teljes gőzzel tervezi nyári szabadságát, 30 százalékuk egyáltalán nem gondol utasbiztosításra, még akkor sem, ha egy sérülés ellátása vagy egy esetleges betegség biztosítás nélkül igen sokba kerülhet.

Akik úgy döntenek, hogy utasbiztosítást kötnek, azok azt rendszerint az üdülés teljes időtartamára fizetik ki, akik viszont tudják, hogy évente többször is külföldre utaznak, azok egész éves biztosítást kötnek.

A nyári turistaszezon kezdete előtt a szlovák külügyminisztérium is létrehozott a Facebook közösségi portálon egy oldalt, amelyre rendszeresen feltölti a hazai turisták által leggyakrabban látogatott országokkal kapcsolatos információkat, biztonsági kockázatokat. Jelenleg Törökországgal kapcsolatos tájékoztatást találnak rajta az érdeklődők. Ezt követi majd Bulgária, Olaszország, Thaiföld és a csütörtökön kezdődő labdarúgó-világbajnokság miatt Brazília is.