Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország már nem európai ország, elvesztette identitása lényegét - kezdi Milan Kundera cseh író megjegyzésének felidézésével az Orbán-rendszerről szóló írását az Economist. A világ legtekintélyesebbnek tartott gazdasági hetilapja ennél súlyosabb vádig is eljut. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke nem értene egyek Kunderával. Saját belátása szerint átformálta országát, eltiporta az ellenzéket és hatalma megerősítése szempontjából aranyat csinált az európai bevándorlási válságból. A menekültek barátjának állítja be az európai elitet, amely belülről akarja lerombolni a kontinens nemzeteit.

Jaroslaw Kaczynskivel, Lengyelország de facto vezetőjével együtt kulturális ellenforradalmat akarnak indítani a nemzetek, a családok és a kereszténység nevében.

Köszöni szépen

Karizmatikus, bombasztikus vezetőként, akit egyszerűen nem lehet zavarba hozni, Orbán rátelepedett a magyar politikai életre. Pártja, a Fidesz a parlament domináns politikai ereje, amelynek lehengerlő megmagyarázó gépezete gyorsan kitalálta, hogyan lehet a magyar emberek akaratként tálalni a hét végi érvénytelen népszavazás eredményét.

Sok külső szemlélő úgy véli, hogy a magyar kormány a demokratikus fékek és ellensúlyok leépítésével, a menekültekkel szembeni durva fellépéssel és a külföldiek ösztönös elutasításával kivezette országát Európa főáramából. Orbán köszöni szépen nekik ezt az elutasítást.

Erre hivatkozva minősíti Európa elbizakodott elitjének a liberálisan gondolkodó politikusokat, akik képtelenek felfogni az kontinensen kívüli világ gyors változását. Ezek a vezetők nem értik, hogy szavazóik nem osztják megértő hozzáállásukat a tömeges migrációhoz és nem értenek egyet az európapi integráció erősítésével. A néphangulat el fogja söpörni őket.

Fertőzés

Orbán ellopta a radikális nacionalista Jobbik, a legjobban szervezett Magyarországi ellenzéki párt mondanivalóját azzal, hogy kőkemény bevándorlóellenes politikába kezdett. Ezzel kapcsolatban fogalmaz meg eddig még nem hallott barátságtalan bírálatot vele szemben az osztrák Gerald Knaus, az European Stability Initiative kutatóintézet elnöke.

Szerinte Orbán Viktor egyedülálló veszélyt jelent, mivel megfertőzi a szélsőjobboldal vírusával az európai politikai közép vérkeringését. A Fidesz a jobbközép pártokat tömörítő Európai Néppárt tagja, ami utat nyit az előtt, hogy Angela Merkel német kancellár, e politikai erő legfontosabb politikusa és a többi vezető konzervatív európai vezető odafigyeljen rá.

Előbb kezdte

Orbán nem az egyetlen a kelet-közép-európai politikus, aki gyűlöli a menekültek szétosztását Európában, ám ő volt az első, aki a nemzeti-konzervatív útra lépet. Előbb csak szóban, például az illiberális demokrácia dicséretével 2014 nyarán, majd tettel, amikor kerítést emelt a magyar határon a 2015-ös bevándorlási hullám elé.

Sikerének titka azonban nem elsősorban saját ügyessége, hanem Európa gyengesége. Például miközben Angela Merkel igyekezett támogatókat találni megengedő menekültpolitikájához, legfőbb szövetségese, Horst Seehofer Bajorország miniszterelnöke - ahelyett, hogy támogatta volna a kancellár asszonyt, vagy legalább semlegesen viselkedett volna - fogadta Orbánt.

Aztán ahogy jöttek a bajok - az érkezők integrálásának látható nehézségei, a kölni szilveszterei szexuális zaklatások és a francia terrortámadás -, az európai politikusok is elkezdtek a menekültpolitika szigorításáról és a határok védelméről beszélni, amit a magyar kormányfő a kezdetektől mantrázott.

Ne túlozzunk!

Ennek ellenére nem kellene eltúlozni Orbán hatását. Hangoskodása ellenére nem elvakult híve az ideológiának, amit hangoztat. Legdurvább támadásait a politikai hatalom híján lévő brüsszeli központnak címezi, nem az EU igazi vezetőinek, elsősorban Angela Merkel kancellárnak, pedig az európai menekült politikai elbénázásának - amit Orbán folytonosan ostoroz - ő a fő felelőse.

A kicsi, tengertől elzárt Magyarország nem engedheti meg magának, hogy magára haragítsa szomszédait, főként a gazdag európai országokat, amelyek tolják a strukturális forrásokat a gazdaságába és munkát adnak több százezer tőle kivándorolt vendégmunkásnak. Nem véletlen, hogy - szemben például a britekkel - a magyarok túlnyomó többsége EU-párti.

Újabb húzásai lesznek

Emellett hiába volt igaza abban, hogy előbb helyre kell állítani az európai határok ellenőrzését, s csak ezt követően lehet a menekültek elosztásáról beszélni, nincs válasza arra, mi legyen a már itt lévő bevándorlókkal. Komolytalan ötletekkel áll elő: épüljön gigantikus menekülttábor az afrikaiaknak Líbiában vagy oldja meg Európa demográfiai problémáit a gyermekvállalás ösztönzésével.

Knaus szerint ha benézünk a színfalak mögé, akkor egy ijedt Orbánt láthatunk, egy reszkető demagógot, akinek semmi mondanivalója sincs. Ezért aztán szerencséjének, nevezetesen halvány ellenfeleinek - az erőtlen magyar ellenzéknek és tétova európai vezetőknek - köszönheti hírnevét.

Támogatását azzal tartja fenn, hogy újabb és újabb ellenségeket talál - ezért kínált kiváló lehetőséget neki Európa zavaros válasza a menekültválságra. Hamarosan újabb célpontot kell választania, és a Brexit utáni Európa ígéretes terepnek látszik. Főként, ha a Brüsszel erősíteni akarja az integrációt. Lehet felkészülni az újabb orbáni manőverekre!