A moszkvai patriarchátus társadalmi kapcsolatokért felelős vezetője, Vszevolod Chaplin érsek felszólított egy pravoszláv bank és pénzügyi rendszer létrehozására - jelentette az Izvesztyija.

E levélben tájékoztatta több térség kormányzóját, akik kitűntek a hitélet támogatásában. Többek között segítségüket kérte a szervezéshez és ahhoz, hogy hívják össze a pravoszláv üzletembereket, hogy azok is csatlakozzanak a nagyszabású kezdeményezéshez.

Az elképzelés szerint - mint a TASZSZ idézte - a pravoszláv bank legfőbb jellemzője volna, hogy nem ad hitelt és nem fogad el betéteket, célja közvetítőként fellépni az ortodox keresztény befektetők között.

Kamatokról szó sem lehet, és a banknak tilos minden olyan műveletben részt venni, amely ellentétes az egyház erkölcsi elveivel, vagyis köze van többek között szerencsejátékhoz, a dohányiparhoz, a szexuális jellegű szórakoztatáshoz, a kábítószerekhez.

Az érsek egy vállalkozókkal rendezett találkozón kifejtette: a rubel értékcsökkenése körüli hisztéria a média műve, és az orosz gazdaság helyzete nyugati értékelésének semmi köze sincs a valósághoz. Nem szabad alkalmazni az "Oroszországgal szemben ellenséges" valutákat és gazdasági eszközöket, létre kell hozni az ortodox bankrendszert, közvetlenül kapcsolódva Kínához, a muszlim világhoz és a világ más, növekvő befolyású központjaihoz - idézte az AsiaNews.