Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy meglehetősen forró hangulatú estén az amerikai Demokrata Párt konvenciójának résztvevői Hillary Clinton volt first ladyt és külügyminisztert jelölték az USA elnökének. Az esemény néhány kilométerre történt a philadelphiai Independence Halltól, ahol 1776. július 4-én az ország alapító atyái aláírták a függetlenségi nyilatkozatot.

A CNN tudósítása szerint tapintható volt az érzés, hogy történelmi esemény zajlik a konferenciateremben, mint ahogy az is érezhető volt, hogy száraz, hűvös fellépése miatt eddig sokat bírált Hillary Clinton végre jól érzi magát a történelmi szerepben, amely megadatott neki.

Elképesztő

Műholdas kapcsolattal New Yorkból közvetített köszönőbeszédében elképesztő megtiszteltetésnek minősítette a bizalmat, amit párjától kapott. A bejelentkezését felvezető videóban megjelent az USA 44 eddigi férfi elnöke, ami megalapozta Clinton további mondanivalóját.

Arról beszélt, hogy azok a kislányok, akik éppen nézik a tévén a jelöltté válását joggal bízhatnak benne, hogy ha megválasztják őt az ország első nő elnökének, ha nem ők lehetnek a következők, akik az USA élére állhatnak. A legnagyobb áttörést a "férfiak falanxán" a jelölésével már elérték.

Lökéshullámot reméltek

A Clinton-kampány szervezői azt remélték, hogy a jelöléssel már a konvenció második napján lendületet adhatnak saját oldaluknak az elnökválasztási harcban és feledtetni tudják azt a még a tanácsokozáson is érezhető megosztottságot, amely az előválasztások során a volt külügyminiszter és kihívója, Berni Sanders szenátor hívei között kialakult.

A feladat nem egyszerű: Clinton elutasítási rátája rendkívül magas, ráadásul a konvenció előtt súlyos árnyékot vetett rá, hogy a sajtónak kiszivárogtatott bizalmas e-mailek szerint a demokraták választási bizottsága hátszelet adott a kampányához, háttérbe szorítva Sanderst.

A helyzet nehézségét mutatja, hogy a szenátor követőinek egy része Clinton jelölése után elhagyta a termet. Szerintük az előválasztási eredmény a demokrácia megcsúfolása.

Bill

Ugyanakkor megfigyelők szerint az este a jelölés mellett Bill Clinton volt elnök beszéde miatt lehet emlékezetes. A BBC kiküldött tudósítójának értékelése szerint az elnökjelölt férje két célt igyekezett elérni.

Az egyik, hogy személyes történeteken keresztül megmutassa felesége emberi oldalát. Hillary Clinton olyan régen van a nyilvánosság szeme előtt, hogy megjelenése egy fali poszteréhez hasonlítható - ezt akarta megtörni a volt elnök.

A másik célja az volt, hogy úgy mutassa be a feleségét, mint aki elhozhatja az amerikaiak életébe azt a változást, amelyre nagyon sokan vágynak közülük.

Félsiker

Ami az első feladatot illet, bár talán a kelleténél többet időzött a részleteken, Bill Clinton végül is képes volt bemutatni feleségét, mint férjet, anyát, barátot és az emberek szociális gondjaival törődő fiatal aktivistát, majd politikust.

Ez éles ellentétben volt a republikánus elnökjelölt Donald Trump családtagjainak egy héttel korábbi szereplésével, amelyek nem tudták megmutatni az üzletember magánemberi vonásait.

Kevésbé lehetett sikeres Hillary Clinton tálalása "change makerként", hiszen évtizedek óta része annak a washingtoni elitklubnak, amelyet sokan haszontalannak vagy kifejezetten károsnak tartanak. Ez a trükk még a nagy közönséggel tehetségesen és gyakorlottan bánó Bill Clintonnak sem sikerült.