Nagy-Britannia legnagyobb szendvicsgyártója, a Greencore Group 300 magyar munkavállalót keres új üzemébe. Az érdeklődés olyan erős, hogy a cég vezetői a lehetőségek felmérése céljából Budapestre iderepülnek. A gyárba gépkezelőket, takarítókat, portásokat és minőségellenőröket akarnak felvenni. A Greencore mások mellett a Marks & Spencer, a Waitrose, a Sainsbury's, a Tesco és az Asda kiskerláncok beszállítója a szigetországban.

A vállalat 35 millió font (csaknem 14 milliárd forint) épít üzemet Northamptomban, ahol 2016-ban kezdődhet el a szendvicsgyártás. A cégvezetés megpróbálta a környékről összegyűjteni a szükséges munkaerőt, ám túl sokszor kapták azt a választ, hogy a felkínált lehetőségek "nem tartoznak azok közé a munkafajták közé", amelyeket a helyiek szívesen elvállalnak - mondta a dailymail.co.uk-nek Allyson Russell, a Greencore személyzeti főnöke.

Ellenérdekeltség

Igaz ugyan, hogy a városban nyolcezer embernek nincs munkája, azonban ezzel csupán 6,8 százalékos a munkanélküliségi ráta, ami megfelel a brit átlagnak. A szomszédos településeken kilenc százalék körül alakul ez a mutató - mondta a hr-vezető. Borítékolható, hogy az ügy vitát kavar a helyi, sőt esetleg az országos politikában is, mivel sok szakértő szerint rámutat arra, hogy a nagyvonalú brit szociális rendszer kitermelt egy generációt, amely nem igazán hajlandó dolgozni, miközben a üresen hagyott munkalehetőségek vonzzák a külföldieket.

A korábbi munkáspárti kormányok "nyitott kapuk" politikája az alacsony képzettségű vendégmunkások beáramlásához vezetett, miközben ellenérdekelté tette a briteket a munkavállalásban- idézi a hírportál Duncan Smith-t a konzervatív kormány munkaügyi miniszterét. A tory képviselők is azon az állásponton vannak, hogy olyan munkanélküli-ellátó rendszert kellene működtetni, amely munkavállalásra ösztönzi az embereket.

Zsíros fizuk

Magyarországon az átlagkereset átszámítva évi 7000 font, miközben Nagy-Britanniában még a minimálbért keresők is hazavihetnek 13 520 fontot (évi 5,3 millió forint, havi 440 ezer forint). Ezt még szépíthetik adókedvezmények - amit sok vendégmunkás igencsak vonzónak talál - és lakhatási támogatás.

Ebből következően egy külföldi munkavállaló Nagy-Britanniában, ha nincs családja, és ha a 184 fontos heti minimálbéren foglalkoztatják, végső soron akár 254 fontot (100 ezer forint) is zsebre tehet hetente - derül ki munkaügyi felmérésekből. Annál, aki együtt él a hitvesével és két gyerekkel, ez az összeg felmehet heti 543 fontra (214 ezer forint), ami éves szinten több mint 28 ezer fontot (11 millió forint) jelent.

Nem a Greencore az egyetlen vállalat, amely Kelet-Közép-Európában keres munkaerőt. A Daily Mail néhány hónappal ezelőtt kiderítette, hogy majdnem nyolcezer olyan brit álláshirdetés van, amelyben a cégek román ápolónőket, taxisokat és szállodai alkalmazottakat keresnek.