Jacob Lew, az Egyesült Államok pénzügyminisztere hivatalosan csütörtökön jelenti be, hogy az új tízdolláros bankjegyeken Alexander Hamilton alapító atya helyét, aki 1929 óta látható a papírpénzen, egy jeles nő arcképe fogja átvenni. A pontos személyre és a bankón szereplő szimbólumokra bárki tehet majd javaslatot az interneten keresztül, a döntés várhatóan a nyár folyamán fog megszületni.

A pénzhamisítást még nehezebbé tevő, új biztonsági jellemzőkkel felvértezett bankókat 2020-ban fogják bemutatni a nagyközönségnek. Akkor ünneplik a százéves évfordulóját annak, hogy az 1920-a 19. alkotmánymódosítás biztosította a nők választójogát.

Az Egyesült Államokban több csoport is lobbizott az elmúlt időszakban azért, hogy száz év után ismét kerüljön női arckép valamelyik bankjegyre. Martha Washington, George Washington neje volt a legutolsó nő, aki szerepelt amerikai papírpénzen, arcképe 1891 és 1896 között díszített reprezentatív ezüst tanúsítvány bankókat. Rajta kívül csak Pokahontasz került nőként amerikai papírpénzre 1865-1869 között.

Jelenleg Susan B. Anthony feminista polgárjogi aktivista és az indián Sacagawea arcképe is látható forgalomban lévő egydolláros pénzérméken.

Ez történelmi bejelentés. Fiatal lányok szerte az országban hamarosan egy inspiráló nőt láthatnak majd a tízdollárosokon - kommentálta a hírt Jeanne Shaheen New Hampshire-i szenátor.