Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a múlt héten az Egyesült Államokban - írja az MTI.

Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön azt közölte, hogy az április 1-jén zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma 25 ezerrel, 234 ezerre csökkent. Elemzők azzal számoltak, hogy a segélykérelmek száma 250 ezerre csökken.

Ez volt a 109. egymást követő hét, amikor 300 ezer alatt maradt a kérelmek száma, ilyen hosszú egybefüggő időszakra 1970 óta nem volt példa.

A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A heti ingadozásokat enyhítő négyheti mozgóátlag 4500-zal, 250 000-re csökkent.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 24 ezerrel, 2 millió 28 ezerre mérséklődött a március 25-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7750-nel, 2 millió 23 ezerre mérséklődött.

Az amerikai munkaerőpiac gyakorlatilag a teljes foglalkoztatottság állapotában van. A pénzügyi és gazdasági világválság után, hat évvel ezelőtt kezdődött el a munkahelyteremtés folyamata, amely azóta sem szakadt meg, 2011 óta több mint 15 millió új munkahelyet hoztak létre az Egyesült Államokban, és mostanra 4,7 százalékra süllyedt a munkanélküliségi ráta. Csak az idei év első két hónapjában közel félmillió új munkahelyet teremtettek.