Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Általánosan és sokszor hangoztatott vélemény, hogy hiába csökkennek az olajárak, ez nem tudja az olajimportőr országok gazdaságaiban kellően fellendíteni a lakossági fogyasztást és a gazdasági növekedést. Európa keleti felének jó polgárai nem hallgatnak erre a kórusra, s boldogan költik a talált pénzt, s ezzel fényt visznek az amúgy borús nemzetközi hangulatba - írja régióról szóló összefoglaló cikkében a Financial Times.

Mindenhol nagy növekedés

A hat volt kommunista ország gazdasága, Lengyelországtól Bulgáriáig átlagosan négy százalékhoz közeli gazdasági növekedést tudott elérni, ez a legmagasabb érték 2008 óta.

Ráadásul - folytatja a cikk - ez a növekedés kiegyensúlyozott, legalábbis földrajzi értelemben. A növekedési adatait múlt héten nyilvánosságra hozó öt ország közül a bolgár növekedés volt a legalacsonyabb, 3,1 százalék az utolsó negyedévben, a cseh gazdaság tavaly egész évben 4,3 százalékkal bővülhetett a friss adatok szerint.

Nem rossz ez a világ egy olyan részén, amely beszorult a köhögő eurózóna és a recesszió sújtotta Oroszország és Ukrajna gazdasága közé - jegyzi meg a szerző. Ráadásul ez a növekedés nem úgy valósul meg, hogy közben újabb gazdasági egyensúlytalanságok termelődnének, s növekedne a közszféra és a magánszektor eladósodottsága- teszi hozzá.

Infláció sincs

Már 15 éve foglalkozom a régióval, s eddig még soha nem láttam 3-4 százalékos gazdasági növekedést úgy, hogy ne lett volna infláció - hívta fel az 1 százalék alatti inflációs adatokra a lap figyelmét Marcus Svedberg, az East Capital vezető közgazdásza és alapkezelője. S ráadásul - tette hozzá - a régióban alaposan csökkent az eladósodottság. Úgy van 3-4 százalékos növekedés, hogy közben nem nőtt a kinn lévő hitelek állománya és az eurózóna növekedése még mindig gyenge.

William Jackson, a Capital Economics szenior feltörekvő piaci közgazdásza szerint a régió hátszele kedvező volt az elmúlt években. 2013 óta a monetáris politikák sokkal alkalmazkodóbbá váltak, s a munkaerő piac is élénkült. A bankszektor a stabilizálódás jeleit mutatja, s nagyobb ütemre kapcsoltak a hitelkihelyezéseknél. Azonban mindezek eltörpülnek amellett a hatás mellett, amit a tavaly 115 dollárról 30 dollár közelébe zuhanó olajárfolyam jelentett.

Az olcsó olaj áldása

Mind a hat említett ország importálja az energiahordozókat, és nagy üzemanyag fogyasztók. 2014-ben az energiaimport Magyarországon és Bulgáriában például a GDP 6 százalékát tette ki, Romániában csak 1,5 százalék volt ez az érték. Az energia súlya a kelet-európai, az infláció számításánál használt fogyasztói kosarakban 12 és 20 százalék között ingadozik, ez jóval magasabb érték, mint mondjuk az ázsiai, vagy a latin-amerikai régióban - írja a lap. Ez azt feltételezi, hogy a lakossági fogyasztáson belül is magasabb arányt képvisel.

Ennek eredményeként az olajár csökkenése igazi áldás volt a régió számára. A Capital Economics becslései szerint ezen országok nettó energiaimport számlája a 2012-es 9 milliárd dollárról tavalyra 5 milliárd dollárra csökkent. Figyelembe véve az olaj árának azóta bekövetkezett további csökkenését, ez a szám idén 4 milliárd dollár közelébe eshet vissza.

Költenek a fogyasztók

A zuhanó olajár tehát az infláció mélyrepülését és a háztartások vásárlóerejének drasztikus növekedését is magával hozta a régióban - foglalja össze a cikk. A Capital Economics Csehországról, Lengyelországról és Romániáról készített elemzései azt feltételezik, hogy a háztartások elkölthető jövedelme idén átlagosan több, mint 4 százalékkal emelkedhet. Ennek eredményeként a fogyasztói költések mintegy 3,5 százalékkal bővülhetnek idén úgy, hogy eközben a lakosság megtakarítása rátája is magasabb lehet.

Jackson emlékeztet, hogy a régió fogyasztói az extra bevételeket inkább elköltik, szemben a megtakarításra jóval hajlamosabb ázsiai fogyasztókkal. Ez most a fogyasztói bizalom számlájára is írható, amely a fellendüléssel párhuzamosan emelkedett, míg Kínában csökkent a lassulás miatt, hiába növekszik az ázsiai gazdaság idén is legalább 4-5 százalékot.
A fogyasztói kereslet ugrása e mellett betudható még az elhalasztott keresletnek is, amely a válság utáni megszorításokkal jellemzett időszak során alakult ki. Ez az ázsiai fogyasztókat nem sújtotta.

Ellenálló az export

Mindezekhez jön az is, hogy a földrajzi elhelyezkedése ellenére a régiót az eurózóna lanyha növekedési üteme és az orosz recesszió sem érinti olyan rosszul. Oroszország jellemzően ezen országok exportjának alig 2-5 százalékáért felelős. Ami igazán számít, az a német gazdaság, amely ezen országok exportjának harmadát-felét is felszívja, ipari szektoruk nagyon erősen integrálódott a német ipari ellátási láncába - mutatott rá.

Svedberg szerint az országok termékei iránti keresletben felfutás tapasztalható. Az eurózóna ugyan nem teljesít fényesen, de azért jobban muzsikál, mint két-három évvel ezelőtt. S ezt tükrözi a régió exportjának ellenálló képessége is, amely egészséges maradt az elmúlt években.

Az energiaimport számláinak gyors esésével Magyarország, Szlovákia és Bulgária folyó fizetési mérleghiánya többletbe csapott át, s Romániában és Lengyelországban is jelentősen csökkent a hiány mértéke. Az import volumene ugyan jelentősen nőtt, azonban az export is növekedni tudott a világkereskedelem lassulásától való félelmek ellenére is - mondta Jackson. Az árhatároknak köszönhetően azonban ez most azt eredményezte, hogy ezen országok többsége folyó fizetési mérleg többlettel tud működni a korábbi hiányokkal szemben.

De ott vannak a kockázatok

Természetesen a rózsás helyzet mélyén ott lapulnak a kockázatok is. Svedberg szerint az említett országok legnagyobb gyengesége, hogy a versenyképességük javításához szükséges strukturális reformok többségét még mindig nem hajtották végre. Sőt, egyes terülteken, mint például a nyugdíjreformok, inkább hátralépések történtek.

Svedberg és Jackson is aggódik a populizmus és a magyarországi, lengyelországi "illiberális reformok" miatt, amelyek kedvezőtlenül is negatívan hathatnak a hangulatra.

Jackson szerint ráadásul a most napvilágot látott adatok jelenthetik a csúcsot a régió gazdasági növekedése számára, de azért úgy véli, a kibocsátás ütemének növekedése a 3-4 százalékos tartományban maradhat. Összességében úgy tűnik, a régió továbbra is viszonylag fénylő folt maradhat a feltörekvő piacok között - foglalta össze.