Irina Ivascsenko szerint az IMF és az Európai Bizottság - amint azt a júliusi látogatásuk végén is bejelentették - számos olyan gazdaságpolitikai lépésről tárgyalt a hatóságokkal, amelyek segítségével fenn lehet tartani a makrogazdasági és pénzügyi stabilitást, és amelyek alkalmasak egy markánsabb kilábalás megalapozásához. Ezen lépések általános irányát az IMF és a bizottság egy július végi közleményben ismertette, és a hatóságoknak egy részletesebb levelet nyújtottak át - tette hozzá a budapesti irodavezető. Jelentős pontatlanságok vannak abban, amit egyes médiumok ennek a levélnek a tartalmaként írtak meg - közölte Ivascsenko.

Az Európai Bizottság a magyar válaszra vár azzal a dokumentummal kapcsolatban, amelyet a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői júliusban adtak át a magyar hatóságoknak Budapesten - közölte pénteken sajtótájékoztatón Olivier Bailly, az Európai Bizottság szóvivője.

Nem az IMF listát idézte a frakció előtt a miniszterelnök, hanem egy jóval részletesebb uniós anyag alapján összeállított anyagot. Lesz IMF megállapodás, szükségünk van a hitel nyújtotta biztonságra, ám nem a mostani alapon. Ezért a következő napokban egy új tárgyalási listát dolgoz ki a magyar kormány - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban.