Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF szerint a rossz hitelektől való felszabadítás mellett a lehető legrövidebb idő alatt be kell zárni a rosszul teljesítő bakokat. A valutaalap közölte, az Európai Központi Banknak (EKB) hosszan tartó, határozottan alkalmazkodó monetáris politikát kell kialakítania, mivel az előrejelzések szerint az infláció mértéke a kitűzött cél alatt marad.

Az EKB ösztönzési programjának ősszel tervezett visszavonásával kapcsoltban az IMF úgy vélekedett, korai még a fokozatos kivezetésen gondolkodni, mivel a fogyasztói árak nem emelkedtek kellő mértékben.

Az IMF emellett támogatja az Európai Unió arra irányuló terveit, hogy a rossz hitelek számára másodlagos piacot hozzanak létre értékük emelésére, illetve a banki eszközök áron aluli eladásnak elkerülésére.

A Vlautaalap kedvezően fogadta a rossz hitelek befogadását lehetővé tevő nemzeti vagyonkezelő társaságok felállításának terveit is, a kevésbé hatékony, európai vagyonkezelő társaságok létrehozása helyett.

Az eurózóna bankrendszerének és a pénzügyi stabilitás erősítésének érdekében az IMF azt javasolta, hogy az országok közös rendszert hozzanak létre a betétek uniós szintű biztosítására, amely segít ellensúlyozni a jövőbeni kockázatokat.

Az euróövezetről szóló éves jelentésében az IMF becslése szerint az eurózóna inflációja ebben az évben elérheti az 1,6 százalékot, mielőtt 2018-ban 1,5 százalékra lassulna. Az infláció növelése érdekében az IMF erőteljes bér- és árnövekedésre ösztönözte Németországot és az eurózóna többi országát. Indoklásuk szerint erre akkor is szükség van, ha ez bizonyos időre a 2 százalékos határértéket meghaladó inflációt eredményez.

Németországnak - az eurózóna legnagyobb gazdaságának - növelnie kell az állami beruházásokat, ami a növekedést és a strukturális reformokat ösztönözné az euróövezet olyan gyengébben teljesítő országaiban is, mint például Olaszország.

Ugyanakkor Olaszországnak és más magas adóssággal rendelkező országnak ki kell használniuk a fellendülést a reformok megvalósítása és a jövőbeli kihívások elleni védekezésre való felkészülés érdekében - tették hozzá.