Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szervezet szerint egyszerre két negatív tényező is rontja a világgazdasági jövőképet: az év eleje óta jelentősen lassult a fejlődő piacok növekedési üteme, illetve megugrott a költségvetési és pénzpiaci bizonytalanság, különösen az elmúlt másfél hónapban. Mindkét jelenség aggodalomra ad okot, de együttes megjelenésük és egymásra gyakorolt hatásuk talán még inkább.

A szervezet szerint a szerkezeti tényezőkön túl egyszeri sokkok, így a Japánt sújtó természeti csapások, illetve az észak-afrikai és közel-keleti politikai zavargások is rontottak a világgazdaság növekedési kilátásain. A fejlett országokban mindazonáltal nem várható recesszió, lassú, egyenetlen növekedésre kell számítani. A fejlődő piacokon továbbra is robosztus, a fejlett országokénál magasabb bővülési ütem várható, azonban a kilátások kockázatai nőttek.

Az IMF szerint az erős, stabil és fenntartható növekedéshez két különböző területen is a világgazdasági egyensúly javítására van szükség. Az egyes gazdaságokon belül növelni kell a lakossági kereslet szerepét, miközben ki kell vezetni a válság során elindított költségvetési ösztönzést. A külső egyensúly javítása érdekében pedig a jelentős folyó fizetési mérleg többlettel rendelkező államokban, például Kínában kell növelni a fogyasztást. E tekintetben az adatok azt mutatják, hogy éppen ellenkező folyamat játszódik le, azaz az egyenetlenségek egyre csak fokozódnak - értékel a szervezet.

Olivier Blanchard, az IMF vezető közgazdásza az írásban kiemeli, hogy a gyenge kilátások és jelentős kockázatok ismeretében elengedhetetlen, hogy megfelelő gazdaságpolitikával álljanak elő a döntéshozók. Egyrészt, a költségvetési kiigazításnál arra kell törekedni, hogy a megszorítások ne öljék meg a gazdasági növekedést. Másrészt, mivel számítani lehet arra, hogy a pénzpiaci zavarok hosszabb ideig fennmaradnak, ezért fel kell készíteni a pénzintézeteket az esetleges újabb sokkokra. Harmadrészt pedig a világpiaci egyensúlytalanságokon kell enyhíteni.

A washingtoni székhelyű szervezet az európai adósságválság, illetve az amerikai gazdaság lassulása jelentette kockázatokra figyelmeztet. Előbbivel kapcsolatosan hangsúlyozzák, hogy az euróövezeti szereplőknek tartaniuk kell magukat a július 21-i csúcson vállalat kötelezettségeikhez, illetve szükség esetén, az Európai Központi Banknak a kötvénypiaci intervención túl kamatcsökkentést is kilátásba kell helyeznie. Az Egyesült Államokban pedig a jegybank szerepét betöltő Fednek kell megfontolnia az újabb gazdaságösztönzés meghirdetését, illetve el kell gondolkodni a költségvetési kiigazítási program jelentősebb intézkedéseinek későbbre halasztásán.

Az IMF szerint arra kell törekedni, hogy a világkereskedelem erősítse a világgazdasági kilábalást, és el kell kerülni a protekcionista szabályozást. Ezért a világ vezetőinek megvalósítható és hiteles javaslatokkal kell előállniuk a Dohai Forduló világkereskedelmi tárgyalások előmozdítása érdekében.