A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) szerdán állapodott meg a termelés csökkentéséről azzal a céllal, hogy ismét növekedési pályára állítsa a kőolaj világpiaci árát. A kartell Indonéziától napi 37 ezer hordó csökkentést kért, ami az ország kitermelésének 5 százaléka.

Indonézia legfeljebb napi 5 ezer hordó csökkentést fogadott volna el, mivel a 2017-es költségvetésnek szüksége van a már bekalkulált olajbevételekre - mondta Ignasius Jonan energiaügyi miniszter. Az ország jelenleg nettó olajimportőr, ezért a csökkentés és egy esetleges olajár emelkedés összesített hatása kedvezőtlen hatással lenne az országra. Az egyelőre nem világos, hogy ki döntött a felfüggesztésről. Az OPEC katari elnöke szerint a kartell függesztette fel az ország tagságát, és nem fordítva. Az OPEC elvárása, hogy minden tagja részt vegyen a termeléscsökkentésben, bár Irán, Líbia és Nigéria mentességet kapott ez alkalommal.

Az OPEC-hez 1962-ben csatlakozott Indonézia tagságát legutóbb 2009-ben függesztették fel. Abban az évben a visszaeső kitermelése miatt ugyanis nettó olajimportőrré vált, ami tagságot kizáró ok. Az ország az idei év elején lett ismét az egyetlen délkelet-ázsiai tagja az olajszervezetnek. Bár olajipara továbbra is kulcsfontosságú, az elapadó olajmezők és az új lelőhelyek hiánya miatt a PwC számítása szerint az ország költségvetési bevételének már csak 3,4 százaléka származik ebből az ágazatból.