Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Lloyd's of London, a világ legnagyobb biztosítási szolgáltatásokra specializálódott pénzügyi piaca már dolgozik azokon a terveken, amelyek alapján üzleti tevékenységének egy részét áttelepítheti Londonból a kontinentális Európába - jelentette a Reuters.

Nagy-Britannia és az EU válási tárgyalásai évekig fognak tartani, ezért semmi sem sürgeti a vállalatot, ám a bejelentés világosan mutatja, mi jár a központjukat a brit fővárosban felütő bankok és más pénzügyi intézmények vezetőinek fejében. A sokszor ismételt fő gond: mi lesz, ha a szigetország elveszti a jogát az úgynevezett passportingra, azaz arra, hogy a területén működő bankok korlátozás nélkül kereskedhessenek az euróval az EU-tagországokban.

Ha menni kell

A Lloyd's esete talán annyiban más, hogy ennél britebb vállalkozást nehéz elképzelni. Pályafutását Edward Lloyd kávékereskedésének részeként kezdte 1688-ban, azaz közel 330 évvel ezelőtt. Saját ikonikus székházában a londoni Cityben több mint 90 biztosítási szindikátusnak ad otthont.

John Nelson, a cég elnöke azt mondta a Reutersnek, hogy olyan szintű uniós részlegekkel akarnak rendelkezni, amelyek a Brexit időpontjában azonnal megkezdhetik működésüket az EU-n belül.

Mi is megyünk

Colm Kelleher, az amerikai Morgan Stanley bank, illetve Rob Kapito, a Blackrock alapkező első embere a hét közepén ugyanezzel az üzenettel fordult a BBC-n keresztül a britekhez - derült ki az MTI tudósításából. Az előbbi szerint a City mindenképpen megszenvedi a Brexitet, akár keményebb, akár puhább változata valósul meg.

Capiro szerint nincs olyan pénzügyi szolgáltató cég a Cityben, amely ne kezdett volna el irodák után nézni valamelyik kontinentális pénzügyi központban arra számítva, hogy esetleg tevékenysége jelentős részét át kell telepítenie. Mindenki azt számolgatja, milyen adózási és befektetési következményei lesznek a Brexitnek.

Megy a nagy üzlet

Lényegében ugyanezt tapasztalják azok a szakértők is, akik a Bloombergnek nyilatkoztak. A világ befektetési bankjainak vezetői úgy vélik, hogy a brit kilépés körüli huzavona végén az európai kontinentális pénzügyi központok átvehetik a Londontól napi 570 milliárd dollárnyi (a magyar GDP négyszerese) euróban denominált származékos üzlet elszámolását.

Ezzel Nagy-Britannia ennek a piacnak a háromnegyedét tartja a kezében, a második Franciaország csak 100 milliárd dollárt tud kiszakítani belőle. A félelem ezzel az üzlettel kapcsolatban is az, hogy az Európai Központi Bank (ECB) nem fogja hagyni, hogy egy EU-n kívüli országban számolják el az euróval folyó kereskedés nagyját.

Vajon a Bank of England belemenne-e abba, hogy ilyen gigantikus összegű biznisz a fonttal az eurózónában számoljanak el? - teszi fel a költői kérdést Graham Bishop, korábbi bankár, uniós tanácsadó.

Megy a riogatás

Hátrány persze itt is van: ha az ECB korlátozza az euróval folyó nyílt kereskedést, azzal kevésbé átláthatóvá teszi a közös európai valutát, ami gyengítheti világszintű fizető- és tartalékoló eszköz szerepét. Pedig a fő cél az lenne, hogy ezen a téren ellensúlyozza a dollár dominanciáját. Másrészt egy ilyen változtatás éveken át elhúzódhat.

A folyamatot erősítheti viszont, hogy az ECB egy ideje a Breixittől függetlenül szorgalmazza, hogy az euróval folytatott üzleteket lehetőleg az eurózónán belüli intézmények számolják el. Az Európai Bíróság ugyan ez ügyben világossá tette, hogy a banknak nincs joga az eurókereskedés ilyen korlátozására, ez még akkor volt, amikor Nagy-Britannia nem indult el kifelé az unióból.

David Mercer, a londoni LMAX Exhange devizakereskedő cég vezetője úgy véli, hogy van a dologban egy adag riogatás. A tőkepiaci kereskedés éles versenyben folyik. A cégek ott fogják lebonyolítani az üzleteiket, ahol ezt a legolcsóbban megúszhatják.

Kínai pénzre bazíroznak

A párizsi és az amszterdami tőzsdét egyesítő Euronext is arra számít, hogy London veszít globális pénzügyi központ szerepéből, ami javítja a cég piaci helyzetét. Elsősorban a kínai tőkével szemeznek, amely éppen mostanában keres magának kaput az európai pénzügyi piacokra - árulta el a Bloombergnek az Euronext NV vezérigazgatója Stephane Boujnah. A cég technikai támogatást nyújt a Shenzen Stock Exchange-nek és a jövő héten például találkozót szervez európai tőzsdén jegyzett társaságok és kínai befektetők között. Boujnah szerint igen valószínű, hogy Nagy-Britannia és az egységes európai piac összefonódása fellazul.