Az Egyesült Államok virágzó olajiparának kitermelésével felpumpált világpiaci túlkínálat és a lanyha kereslet együttesen mintegy 50 százalékkal szorította le tavaly június óta az olajárakat, veszélybe sodorva ezáltal a világ legnagyobb olajkitermelőinek piaci pozícióját - foglalja össze az IEA havi rendszerességgel kiadott, legfrissebb jelentésében.

Piaci részesedése megvédése érdekében azonban az OPEC az alacsonyabb olajárak ellenére sem csökkentette kitermelését. A tavaly novemberben meghozott és sokak által vitatott döntés a termelés szinten tartásáról csak gyorsította az olajárak esését, de mindenki számára egyértelművé tette, hogy a szervezetnek nem áll szándékában versenytársai kedvéért magasan tartani az árakat.

Az IEA jelentésében megállapítja, hogy az OPEC taktikája - legalábbis részben - bevált. Az Egyesült Államok palaolaj-kitermelőinél a hónapok óta tartó költségcsökkentési kényszer úgy tűnik, megállította a kitermelés növekedését.

A szervezeten kívüli más olajtermelők viszont rendületlenül folytatják kitermelés-növelő erőfeszítéseiket. Oroszország olajkitermelése például áprilisban napi 180 ezer hordóval emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Brazília olajkitermelése az első negyedévben 17 százalékkal nőtt, de Kína, Vietnam és Malajzia is fokozta termelését. Az IEA számításai szerint a kínai olajkitermelés az idén napi 100 ezer hordóval napi 4,3 millió hordóra emelkedik.

Az olajárak legutóbbi emelkedése lélegzetvételnyi szünethez juttatta ugyan az amerikai palaolaj-kitermelőket - jegyzi meg az IEA jelentése. "Korai lenne azonban azt állítani, hogy az OPEC megnyerte volna a piaci részesedésért vívott csatát. A harc igazából csak most kezdődik" - fogalmaz a dokumentum.

Az OPEC novemberi döntése arról, hogy nem csökkenti kitermelését az árak szinten tartása védelmében, valójában "csak az első lépés volt a termelési kapacitás agresszív növelését előirányzó beruházási programban" - vélkedik az IEA.

Miközben az OPEC-en kívüli olajtermelők termelési költségeik csökkentésére összpontosítanak, Kuvait, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek lelőhelyfeltárási programjaikat bővítik. Irak olajtermelése 1979 óta, Irán olajkitermelése pedig 2013 júliusa óta a legmagasabb szintet érte el áprilisban.

Az IEA adatai szerint az OPEC áprilisban napi 31,2 millió hordó olajat termelt ki, a legnagyobb mennyiséget 2012 szeptembere óta, és napi 1,4 millió hordóval többet, mint 2014 áprilisában.

Az olajtermelés növelésére irányuló igyekezet szembe megy az IEA világpiaci kereslet-kínálati előrejelzésének a logikájával.

A szervezeten kívüli országok kínálatának növekedése tükrében az IEA napi 300 ezer hordóval csökkentette az OPEC-olaj iránti világpiaci keresletre vonatkozó idei előrejelzését. A prognózis szerint a világpiac az idén napi 29,2 millió hordós keresletet támaszt az OPEC-olaj iránt, lényegesen kisebbet a szervezet jelenlegi termelésénél.

A szervezeten kívüli országok termelésének idei növekedésére vonatkozó előrejelzését pedig napi 200 ezer hordóval napi 830 ezer hordóra növelte az IEA.