Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hatékony költségvetési felügyelet jegyében 2011 decembere óta a tagállamok az Európai Bizottságot felruházták azzal a hatáskörrel, hogy ha felmerül a komoly gyanúja a statisztikai adatok szándékos vagy súlyos gondatlanságból bekövetkező meghamisításának, akkor vizsgálatot indítson.

Az EB 2016. május 3-án döntött úgy, hogy hivatalosan vizsgálatot indít Salzburg tartomány statisztikai adatainak lehetséges meghamisítása miatt. A vizsgálat rámutatott, hogy súlyos gondatlanságból az állami számviteli szabályokat nem követték, hiányzott a kontroll, a pénzügyi és nem pénzügyi tranzakciókat nem megfelelően jelentették és figyelmen kívül hagyták az osztrák számvevőszék ajánlásait.

Mindezek eredményeként  az EB megállapította, hogy Salzburg tartomány kormányzati szerveinek súlyos gondatlansága miatt az Eurostatnak 2012-ben és 2013-ban eljuttatott, a túlzottdeficit-eljárás vizsgálatához szükséges adatok nem tartalmazták Salzburg tartomány adósságának egy részét, ami helytelen adósságadatok közlését eredményezte.

Az Európai Bizottság vizsgálatából emellett az is kiderült, hogy az EB-t és az Eurostatot csak 2013 október 10-én értesítették erről a problémáról, miközben az osztrák statisztikai hivatalnak már legalább 2012. december 6. óta tudomása volt arról, hogy Salzburg tartomány adatai nem feltétlenül fedhetik a valóságot.

A megtévesztő államadósság-adatok miatt a bizottság Ausztriára 29,8 millió eurós bírságot szabott ki. (Nemcsak az Európai Bizottság, a GVH is szokott bírságolni.)

Az adatokat 2014. áprilisában korrigálták és az uniós statisztikai hivatal ezt követően fenntartások nélkül közzétette az osztrák adósság- és hiányadatokat - jegyezte meg az Európai Bizottság a közleményében. Ez a második olyan alkalom, hogy a bizottság élt ezzel a rá ruházott jogkörrel. Korábban, 2015-ben, a spanyolországi Valencia esetén kellett ezzel a felhatalmazással élnie a brüsszeli testületnek.