2015-ben immár hatodik éve nőtt folyamatosan a határon átnyúló idegenforgalom, a legnagyobb növekedés az amerikai kontinensnek köszönhető, de emelkedést regisztráltak Európában és Ázsiában is - derül ki a Turisztikai Világszervezet (World Tourism Organization, UNWTO) adataiból. Visszaesett viszont Afrika, ahova tavaly 53,5 millió turista látogatott, míg például Európát ennél több mint tízszer annyian 607,6 millióan keresték fel, amivel egyébként az összes turista felét tudhatja magáénak. A többi kontinens ennek megfelelően igencsak le van maradva, Ázsia és a csendes-óceáni térség 279,2, míg az amerikai kontinens 192,6 millió látogatót tud felmutatni.

A UNWTO szerint az öreg kontinenst kiemelkedő eredménye annak is köszönhető, hogy gyengült az euró, így a tengerentúli turisták könnyebben célozhatták meg Európát. A részeredményeket nézve kiemelkedőnek mondható Izland teljesítménye, ahova 29 százalékkal több turista látogatott, de Svédországban is két számjegyű növekedést regisztráltak.

Ahogy a korábbi években mindig, 2015-ben is Franciaországba látogatott a legtöbb turista, szám szerint 84,5 millió fő. Ezzel egyébként magasan verik a második USA-t, ahova közel tízmillióval kevesebben látogattak el. Az Egyesült Államok úgy csípte el az összetett második helyét, hogy a dollár erősödött tavaly, ami szinte mindenkinek drágábbá tette az odautazást. Kína immár a negyedik helyet foglalja el, még úgy is, hogy fő célpontjai, Hongkong és Makaó látogatottsága az erős devizájuk miatt visszaesett. Érdekesség, hogy bár a top országokba nem fért be, Japán nem kevesebb mint 47 százalékkal növelte turistái számát és így elérte a 20 milliós határt. A legnagyobb növekedést azonban így sem Japán érte el, azt Tádzsikisztán tudhatja magáénak 94 százalékkal. A legjelentősebb visszaesést 45,6 százalékosat Sierra Leone regisztrálhatta, de Nepál is közel is harmadával csökkent a tavaly áprilisi földrengés miatt.

A listában van egy furcsaság is: hiába szerepel a hatodik helyen szerepel Törökország, hozzá semmilyen adatot nem társítottak. Azt tudni, hogy egy évvel korábban, azaz 2014-ben 39,8 millió turista érkezett a most már puccs sújtotta országba.

Teljesen más a helyzet azonban, ha azt vizsgáljuk, hogy melyik országban mennyi pénzt költöttek a turisták:

Jól látható, hogy a látogatószámban vezető Franciaország csak a negyedik 45,9 millió dollárnyi elköltött összeggel, a vezető Egyesült Államok négyszer annyit tudhatott magáénak 2015-ben. A turisták egyébként összességében 1260 milliárd dollárt költöttek szállásra, ételre, italra, szórakozásra, vásárlásra és a különböző szolgáltatásokra világszerte, ami 4,4 százalékos növekedés az előző évhez képest. Ha mindehhez hozzávesszük az célországban utazásokra elköltött 211 milliárd dollárt, akkor azt kapjuk, hogy a turizmus napi 4 milliárd dollárt, azaz mai árfolyamon 1138 milliárd forintot termel naponta.

Amennyiben a magyar és a régiós adatokat nézzük, úgy azt látjuk, hogy a térségben itthon regisztrálhatták az egyik legnagyobb növekedést, 18 százalékosat. Nagy előnyről ugyanakkor nem beszélhetünk, hiszen Románia és Szlovákia is 17 százalékkal tudott növekedni.

Magyarországra egyébként összességében 14,3 millió turista érkezett tavaly, akik nem kevesebb mint 5,3 milliárd dollárt, 1500 milliárd forintot hagytak itt a WTO számításai szerint.

Érdekesség, hogy arányosan több országban, így például Szerbiában és Szlovéniában is jóval többet költöttek a külföldi látogatók, mint hazánkban. Magyarország egyébként az Európába látogató turisták 2,4 százalékát látta vendégül, akik az összes elköltött összeg 1,2 százalékát hagyták itt. Ugyanez az arány Szlovéniában 0,4 és 0,6, azaz ott a kevesebb turista arányaiban többet költött.

A világszervezet azt is felmérte, hogy ki hogyan közelíti meg a célországot. Nem meglepő módon magasan a repülő nyert, míg vonatot manapság már alig használ valaki.