Az eurótagállamok pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport csütörtöki ülésén sokadszor is megkísérli, hogy kitaláljon valamit a visszafizethetetlen görög adósságok mérséklésére - írta a Bloomberg. Ha sikerrel járnának, akkor végre lezárhatnának egy fejezetet az ország adósságválságának történetében és enyhíthetnék a hónapok óta tartó bizonytalanságot.

Az biztosra vehető, hogy az eurócsoport javasolni fogja a 2015 nyarán indult harmadik segélycsomag újabb részletének átutalását Athénba. Ez jól fog jönni a görög kormánynak, mivel júliusban törlesztenie kell az államadósság egy hétmilliárd eurós részletét.

Hezitál az IMF

A Nemzetközi Valutaalap 2015 közepe óta fontolgatja, hogy részt vegyen az újabb segélyprogramban, ám ehhez feltételül szabná a 315 milliárd eurós, a görög GDP másfélszeresét elérő államadósság egy részének elengedését. A pénz túlnyomó részét a többi eurótagállam hitelezi a görögöknek.

Miközben a hitelezők elismerik, hogy Görögország teljesítette azokat a feltételeket, amelyek szükségesek voltak az újabb kölcsön átutalásához, vonakodnak további könnyítéseket adni az athéni vezetésnek.

Az érdekelt nemzetek egy csoportja Németországgal az élen bármilyen további lépés feltételéül szabja az IMF részvételét a segélyprogramban, mivel ebben látnak biztosítékot arra, hogy kipasszírozzák a görögökből, hogy fegyelmezetten gazdálkodjanak a pénzükkel.

Jönne is, meg nem is

A Valutaalap szakértői azonban úgy vélik, hogy az adósság törlesztéséhez több engedményre lenne szükség, amit viszony azt jelentené, hogy az eurótagállamok adófizetőnek pénzéből összeadott hitelt kellene elengedni, ami persze nehéz lenne keresztülvinni a parlamentjeiken. A patthelyzet feloldására kompromisszumként felmerült, hogy az IMF belépne ugyan a harmadik segélyprogramba, de pénz nem tolna be a 86 milliárdos keretbe.

Ha ezt az üzletet meg is kötik, az még kevés lesz ahhoz, hogy az Európai Központi Bank (ECB) elkezdje vásárolni a görög államkötvényeket, ahogy azt az eurózóna többi tagországának állampapírjaival teszi. Ezzel le tudnák szorítani azok hozamát, azaz olcsóbbá tudnák tenni a kötvénykibocsátást és az athéni kormány újra a szabadpiacon vehetne fel hiteleket.

Be fogok szólni!

Eközben tehetnek bizonyos ígéreteket. Például francia javaslatra elfogadhatják azt az elvet, hogy a görög GDP növekedéséhez kapcsolódva csökkentetnék az államadósságot. Mindez azonban kevés lenne a görögök megnyugtatásához. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök azt mondta kormánya tagjainak, hogy ha most sem kapnak adósságkönnyítést, akkor konzultációkat fog kezdeni az eurótagállamok vezetőivel a vita rendezése érdekében - tudta meg a Bloomberg az ügyhöz közel álló athéni kormányzati forrásokból.