Alacsonyabb finanszírozási költséggel tudta értékesíteni államkötvényeit a hét közepi aukción Magyarország és Lengyelország is, annak ellenére, hogy mindkét ország határos Ukrajnával. Ez minden bizonnyal arra vezethető vissza, hogy a piac az elmúlt napok eseményei alapján bízik a diplomáciai erőfeszítések sikerében, abban, hogy elkerülhető az orosz-ukrán konfliktus eszkalálódása - írta a Wall Street Journal (WSJ).

A helyi devizában jegyzett államadósság jó befektetési lehetőséget kínál, ugyanakkor várakozásunk szerint a valutaárfolyamok rövid távon hullámzani fognak - mondja Mark Burgess, a Threadneedle Investments tőketársaság befektetési vezetője. Mind a magyar, mind a lengyel kötvények hozama esett a csütörtöki kibocsátáson, a tízéves magyar papírok átlaghozama például 6,17 százalékról 5,74 százalékra zsugorodott.

Hüm-hüm

A magyar makroadatok azt mutatják, hogy az ország a kilábalás útján halad, ám ez önmagában kevés a befektetők megnyugtatására. Az elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az MNB a piac által jónak tartottnál mélyebbre vághatja az alapkamatot, megkockáztatva, hogy "elszáll" a forint árfolyama. Az Európai Bizottság arra figyelmeztette a hét közepén a magyar vezetést, hogy az államadósság drága finanszírozása hozzájárul a tartozások magas szintjéhez.

A jegybank februárban 2,85 százalékról 2,70 százalékra vágta a kamatot. A 15 bázispontos kurtítással meglepte a 10 pontos csökkentést váró piacot. A héten nyilvánosságra került jegyzőkönyvből kiderült, hogy a kilencfős monetáris tanács két tagja a hitelköltségek tartására szavazott.

Tesztelhetik

Az MNB-nek kétszer meg kell gondolnia további lépéseit, mert ha túl mélyre taszítja a kamatot, azzal kiprovokálhatja, hogy a piac elkezdi tesztelni, hol van a forint árfolyamával kapcsolatos tűréshatára - vélik a Buda-Cash brókerház elemzői. A további erőteljes vágás nyomán 330-350 forintig szaladhat el az árfolyam a március eleji valamivel 310 forint alatti szintről. Az MNB talán a 320 forint/eurót tartja a még tolerálható árfolyamnak.

Eközben Lengyelország, amelynek jegybankja a hét közepén hozott döntésével tartotta 2,5 százalékos alapkamatát, és jelezte, hogy várhatóan ugyanígy tesz legalább 2014 harmadik negyedévéig, a befektetők liblingje. Az Ukrajnával határos országok közül ez az az ország, amelynek értékpapírjai kiváló lehetőségeket kínálnak a gyors döntéseket hozó befektetőknek - mondja Stephen Smith, a Brandywine Global Opportunities Bond Fund kötvényalap portfóliómenedzsere. A Fed monetáris enyhítésének visszavonása ugyan érinti a lengyel piacot is, de a gazdaság alapjai a növekedés folytatódását ígérik.