Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Eurasia Group tanulmánya szerint az Európai Unió és Törökország megállapodása várhatóan nem fogja az EU által remélt mértékben csökkenteni a menekültáradatot. Angela Merkel német kancellár valószínűleg ebben a helyzetben sem enged azoknak a hangoknak, amelyek számszerű hazai bevándorlási kvótákat követelnek, hanem megpróbálhatja Görögország környékén kezelni a problémát. Ha azonban az EU például a görög-macedón határ lezárásához folyamodik, az súlyos mértékben eszkalálná a görögországi belső feszültségeket, felerősítené az EU-ellenes és nacionalista érzelmeket, ami előre hozott választásokhoz vezethet. Ez viszont késleltetheti a Görögországnak összeállított jelenlegi pénzügyi segélyprogram első felülvizsgálatát, és a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén ismét megjelenhet a Grexit kockázata.

A görög-macedón határ lezárásának rendkívül negatív visszhangja lenne a görög közvéleményben. A görög lakosság olvasata szerint ugyanis egy ilyen intézkedés azt jelentené, hogy Európa Görögországgal szemben Macedóniát támogatja, vagyis egy olyan országot, amellyel Görögországnak jelentős nézeteltérései vannak, különösen az ország nevével kapcsolatban. Athén februárban és márciusban valószínűleg eleget tud tenni pénzügyi kötelezettségeinek, köztük egy 1,4 milliárd eurós, illetve egy 862 millió eurós adósságtörlesztésnek, tekintettel a jó decemberi költségvetési teljesítményre.

Görögországnak a jelenlegi állapot alapján várhatóan júliusban lesz szüksége nagyobb mennyiségű pénzre, akkor ugyanis egy 3,5 milliárd eurós adósságrész jár le. Ha ezt az időszakot a görög kormány szűkösen túl is éli valahogy, az addigra esetleg már gyorsan romló hazai politikai-társadalmi környezetben ismét válsághelyzeti tárgyalások válhatnak szükségessé, mivel újból előtérbe kerülhet a destabilizáló forgatókönyvek megvalósulásának kockázata.

A Görögországgal kapcsolatos piaci aggályok erősödését jelzik a görög szuverén adóskockázati mérőszámok is. A Markit kimutatása szerint a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (cds) középárfolyama jelenleg 1300 bázispont közelében jár a londoni kereskedésben a irányadó ötéves lejáratra. Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre 1,3 millió euró körüli középárfolyamon kínálnak cds-kontraktusokat a londoni piacon. Egy hónap alatt 130 bázisponttal drágultak a görög szuverén cds-kontraktusok Londonban.

Görögország cds-díjszabása változatlanul a legrosszabbak között van az egész világon; a jelenlegi görög cds-árazást néhány fejlődő térségbeli gazdaságé haladja csak meg. Magyarország szuverén cds-árfolyama jelenleg 160 bázispont környékén mozog a londoni piacon, vagyis alig több mint a tizede a görög adóskockázati árazásnak.