A görög statisztikai hivatal pénteken megerősítette azt a korábbi számítását, hogy a március végével záródott három hónapban a hazai össztermék 0,2 százalékkal csökkent negyedéves szinten. A tavalyi utolsó negyedévben is gyengült a gazdaság, akkor 0,4 százalékkal. Éves szinten az idei első három hónapban a GDP-növekedés 0,4 százalékra lassult a tavalyi utolsó negyedévi 1,3 százalékról.

A görög gazdaság tavaly lábalt ki egy hat évig tartó folyamatos recesszióból. A 2008 végén kezdődött recesszió hat éve alatt a görög GDP egynegyedével csökkent. A gazdaság tavaly kapott ismét erőre: három egymást követő negyedévben is növekedett, majd a negyedik negyedévben már 0,4 százalékkal csökkent.

A londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) néhány hete stagnálást jósolt a görög gazdaságnak az idei évre, majd jövőre 0,8 százalékos, 2017-re pedig 2 százalékos bővülést. Ezt az előrejelzést azonban arra alapozták a szakértők, hogy a görög kormány megállapodásra jut nemzetközi hitelezőivel, amelyek így folyósítanák a nemzetközi mentőcsomagból fennmaradt utolsó, 7,2 milliárd eurós részletet a fizetésképtelenség által veszélyeztetett országnak. Erről egyelőre nincs megállapodás.