Szerbiában a költségvetési többlet ellenére sem javul az emberek életminősége - írta a Magyar Szó. A minimális fogyasztói kosár - melynek értéke 36 069 dinár (93 ezer forint) - megvásárlására sokan csupán pluszmunkával képesek, sokaknak az átlagos fogyasztói kosár - 69 511 dinár (180 ezer forint) - megvásárlása szinte elérhetetlen.

Szerbia polgárai 2006 és 2009 között éltek a legjobban, ha az átlagos havi jövedelem és a fogyasztói kosár arányát vesszük alapul - írja a Blic napilap. Ezt követően az életszínvonal drasztikusan csökkent, mivel a költségek egyre növekedtek, az emberek pénztárcája viszont egyre vékonyodott.

Habár az utóbbi években nőtt a foglalkoztatottak száma Szerbiában (amely nem tagja az Európai Uniónak), az életszínvonal nem emelkedett - hangsúlyozta Mladen Kovacevic közgazdász. A szakember szerint két-három éven át 3,5 százalékos GDP-növekedés kell ahhoz, hogy újra elérhető legyen a tíz évvel ezelőtti életszínvonal.

Habár 2018. január 1-jétől 143 dinárra növelik a minimális órabért, a dolgozók havi jövedelme továbbra sem lesz elegendő arra, hogy megvegyék a fogyasztói kosárba kerülő legszükségesebb termékeket.

(A nyitókép forrás. Pixabay.com)