"2012 májusában és júniusában a világon a spekulációk a világ minden részén a "Grexitről" szóltak. Mára ez a szörnyű szó eltűnt" - fogalmazott Juncker az MNI News pénzügyi portálnak adott interjújában, amit a Marketwatch egyik blogja idéz. "Nagyon közel voltunk [a görög kilépéshez], ha a görög kormány nem azt a döntést hozta volna, amit hozott (ami meglehetősen hatásos volt, meg kell mondanom), a kilépés nemcsak lehetőség lett volna, hanem valóság. A kilépés előtti utolsó ajtó az orrunk előtt volt" - mondta Juncker, aki azt is megjegyezte, hogy lefelé mutató kockázatok továbbra is vannak.

A tavaly májusi görög választások a felszínre hozták a lakosság elégedetlenségét a mentőcsomag kondícióit illetően, ami tovább erősítette azokat a félelmeket, hogy Görögország nem hajt végre további reformokat és megszorításokat a hitelrészletek folyósítása fejében. A júniusi választásokat követően azonban a megszorításpárti Új Demokrácia kormánykoalícióra lépett a szociáldemokrata Paszokkal, ami végül eloszlatta azokat az aggodalmakat, hogy Görögország ne tartaná magát a mentőcsomag feltételeihez. Később, az év folyamán nagy nyűglődések közepette a kormány a népszerűtlen megszorítások terén is egyezségre jutott.

Juncker szerint ezek után jó ok lehet azt gondolni, hogy Görögország a helyes úton halad, a következő hónapok során a program maradék elemeit is végrehajtják, amelynek következtében az elsődleges egyenlegben szufficitet érhet el és néhány év múlva a pénzpiacokra is kiléphet. Juncker ugyanakkor úgy véli, hogy még nem lehet kizárni, hogy egy harmadik csomagra is szüksége lesz Görögországnak, de arról még korai beszélni, hogy további fiskális intézkedésekre lesz-e szükség 2015-16-ban.

A görög lépések olyannyira meggyőzőnek bizonyultak, hogy a Marketwatch szerint már Willem Buiter, a Citi vezető közgazdásza - aki anno előjött a "Grexit" elnevezéssel - sem hiszi, hogy Görögország elhagyja az eurózónát 2014-ben. Bár azt is hozzáteszi, hogy még mindig elég magasak a kilépés kockázatai a következő évekre vonatkozóan.

A Marketwatch a bizalom erősödésének jelét véli abban is, hogy a Japonica Partners hétfőn bejenetette, hogy a görög államkötvények közel 10 százalékát hajlandó felvásárolni.